Joanna ja Lissu, pitkän linjan laihduttajat

Sekalaista

Aasialaiset super pehmeät GUA BAOT, Vimppo

 (superpehmeät superpallot Big smile ) 

Omana kommenttinani sellainen mielipide, että tekemällä sellaisen isomman rieskaleen ja taittamalla se samalla tavoin, nuo sopisivat erinomaisesti kebab iskenderiksi jos tiedätte millainen se on? Eli se on se leipälähvänä, jonka väliin ne kaikki tamineet on tungettu.

Tässä ohje, jos joku haluaa kokeilla. Itse ajattelin, että eipä niitä tule kuin 8kpl, jos ne on ihan kamalia. Ne oli jänskiä, en oikein muuten osaa kuvailla. Seuraavana päivänä aina vaan erityisen pehmeitä stressipalloja

8 kpl

1 1/2dl vettä
1 1/2tl kuivahiivaa
2rkl rypsiöljyä
3-4dl vehnäjauhoja
1rkl sokeria (itse laitoin fariinisokeria)
1tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa (itse laitoin vajaa 1tl, eikä suola maistunut yhtään, oman maun mukaan)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää kuivahiiva veteen ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Sekoita joukkoon myös öljy. Yhdistä 3 dl vehnäjauhoja, sokeri, leivinjauhe ja suola. Sekoita jauhoseos veteen ja alusta noin 5 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Lisää vehnäjauhoja vähitellen tarpeen mukaan. (Tekijän kommentti väliin, missään vaiheessa en varsinaisesti saanut aikaiseksi vaihetta, jossa taikina olisi irronnut käsistä vaikka lisäsin pikkuisen öljyä, leivottaessa kuitenkin pikkuisella jauhomäärällä erittäinkin leivottavia)

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä noin tunnin ajan.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapaloista pallot ja paina pallot rieskamaisiksi soikeiksi leipäsiksi. Taita lätyskä kahtia. Nosta kukin sämpylä pienen leivinpaperipalan päälle. Jätä kohoamaan peitettynä vielä 30 minuutiksi.

Laita vettä kiehumaan höyrytyskattilaan. Nosta sen verran sämpylöitä leivinpapereineen kypsymään höyrytysosaan, kuin omaan höyrykattilaasi menee ja kansi päälle. Vähän pitää jäädä tilaa höyryn liikkumiselle ja sämpylöiden turpoamiselle.

Anna kypsyä n. 12min (minusta 15-16min. ehdottomasti) Kypsennä kaikki sämpylät samoin.

Anna jäähtyä ja täytä ihan millä mielesi tekee. Lapset laittoivat tortilloista jäänyttä maustettua jauhelihaa, ketsuppia ja kurkkua. Maistoin heiltä, niin kyllä se hyvää oli. Jotta kyllähän nämä slidereiksikin sopivat, ovat ainakin erilaisia.

Olisi ihan jänskä koklata näitä maustamalla taikina esim. jollakin yrtillä tai vaikka valkosipulisilpulla tai -murskalla maustettuna. Tomaattipyreekin vois olla aika pop.

AFRIKKALAINEN PATA (OMPPO)

Tein äsken ihanaa herkkuruokaa, afrikkalaista pataa:


tölkki kikherneitä (liemessä, ei siis kuivia)
1 silputtu sipuli
1 silputtu sipuli
2 x 500g tomaattimurskaa
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
desi appelsiinimehua
3 rkl maapähkinävoita
2 rkl currya
2 tl oreganoa
1 tl chilipippuria


suolaa ja pippuria maun mukaan
kourallinen cashewpähkinöitä
Sipuli ja kikherneet (valutettuina) kasariin. Sitten muut aineet perään. Cashewpähkinät lopuksi ja keitetellään noin pari minuuttia. Yhteensä kypsennysaika koko kastikkeelle on noin vartti. Hyvää keitetyn riisin kanssa.
Olen joskus löytänyt tämän ohjeet jostain ja vähän soveltanut noita määriä. Helppoa, nopsaa ja hyvää. Laskin reseptilaskurilla että kaloreita kastikkeessa/padassa 94/100g.

HÖLSKYPOTTU (JOANNA)
No ei ole mitenkään kevennys sapuskaa, mutta pakkohan näitä on ainakin kerran kesässä tehdä varhais- tai kesäperunoista.

1kg varhaisperunoita
50g voita (vähän kevennettynä puolet)
1 ruukku (n. 1/2 dl hienonnettuna) ruohosipulia
1 ruukku (n. 1 dl hienonnettuna) tilliä
reilusti tuoretta persiljaa
3 (50 g) kevät/kesäsipulia varsineen
1 prk (120 g) smetanaa (kevennettynä vaihda hyvällä maulla valittuun tuorejuustorasiaan)
suolaa myllystä

Keitä hyvin harjatut perunat, merisuola - vesi, kypsiksi
Sulata perunoiden joukkoon voi.
Pilko tilli ja sipulit. Lisää yrtit, sipulit ja smetana kattilaan perunoiden joukkoon. Rouhi päälle suolaa.
Kattilan kansi kiinni ja ravista voimakkaasti.
Annoksen päälle vielä tuoretta persiljaa, nam. Grillatun ruoan kanssa hitti.

JAUHELIHA-KASVISMUNAKAS (JOBELIX)

400 g naudan vähärasvainen jauheliha 7%
114 g herkkusienisäilyke (pieni)
180 g sipuli
aromat-suola
225 g paprika punainen
350 g tomaatti
- paahda pannulla liha, valutetut herkkusieniviipaleet sekä sipuli
- mausta
- lisää joukkoon pilkottu paprika ja lohkottu tomaatti
6 kpl kananmuna
6 rkl vesi

- sekoita keskenään
- kaada seos paistoksen päälle, anna kannen alla muhia miedolla lämmöllä välillä lastalla nostellen pohjaa myöten ulkoreunasta sisäänpäin
- mausta kuivatulla tai tuoreella basilikalla ja aromatsuolalla
71kcal/100g

KAALIPATA (JOBELIX)

2 kg valkokaali
600g porkkana
2 l vesi
2 kpl lihaliemikuutio
700g paistijauheliha 10%
200g sipuli
4 tl rypsiöljy (kylmäpuristettu)
1-2 tl suola
2-3 tl meirami
2 rkl siirappi

grillimauste ja mustapippuri jauhelihan maustamiseen
- Pilko kasvikset, kiehauta vesi jonne on lisätty liemikuutiot ja suola.
- Lisää veteen kasvikset, ei sipulia. Anna kiehua tasaisesti n. 30 min.
- Tällä välin paista jauheliha ja sipuli öljyssä, mausta mustapippurilla ja grillimausteella
(vinkki: saa maustaa aika reippaasti, antaa kaalille hyvää makua)
- Lisää liha, sipuli, siirappi ja meirami kasvisten joukkoon, sekoita, ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 10-15 min, niin kauan että kaali on aivan pehmeää. Maistele maku.
39kcal/100g eli todella kevyttä ruokaa, ihanaa raejuuston kanssa.

KAALIWOKKI (JOANNA)

700g valkokaali
5 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljy
1pkt (90g) Mama kananuudeli
1 iso paprika
1 iso sipuli
200g kesäkurpitsa
2 tlk (a`170g) herkkusieni
1 pss/ 500g Itämainen wokvihannes (pakaste)
400g broilerin jauheliha
1 rkl SpiceUp punainen currytahna tai sambal oelekia
0.5 dl Sweet chilisause (Lidl, vähiten kaloreja)
soijakastiketta maun mukaan
- mausteet: chilijauhe tai cayannepippuri, suola/soijakastike, mustapippuri, broilermauste, curry- tai kurkumajauhe

-laitoin kananuudelit tulemaan pussissa olevien mausteiden kera, (se valkosipulipalmuöljy on taivaallisen hyvää ja ihanan tuoksuista), saksi valmiit nuudelit pienemmiksi. Tuon nuudelin laskeminen ohjeeseen on vähän kinkkistä, koska itse laitoin vettä muistaakseni 3-4 dl, ohjeessahan laitetaan 5dl/pss, ja imeytin sen kokonaan koska eihän tuonne wokkiin voi keittoakaan lisätä, pussi kuitenkin antaa vain valmiin keiton kallet, näin sen kuitenkin pitäisi olla oikein kun lasketaan kaloreja X/100g
-ensin kuullotin/paistelin ohuet kaalisuikaleet, sipulilohkot ja valkosipulin puolessa öljyn määrässä pehmeiksi, maustoin suolalla/soijakastikkeellameäksi, sinne lisäsin tahnan ja ihan tilkan vettä että tahna sekoittuu tasaisesti, isoon kattilaan
-sitten pannulle sipuli, herkkusienet ja paprikat oliiviöljyyn, kuullotus, jätä rapsakax, kattilaan
-broitsun jauheliha pannulle ilman rasvaa, paistele, mausta, broilermauste, curryjauhe, chilijauhe tai cayanne, mustapippuri, suola, lisää kesäkurpitsakuutiot, anna haihtua nestettä, kumoa isoon kulhoon tai kattilaan
-lopuksi loppu öljy, wokkivihannekset, valmiisiin soijakastiketta ja sweet chili, kattilaan
-koko sötkötys kahdella lusikalla nostellen sekaisin, siinä se, mausteiden tarkistelua vailla (chili, soija, sweet chili, mustapippuri, curry), mikä ihaninta, jos sattuupi olemaan ikkunalla tuoretta korianteria (tai kaupasta jäädä sellainen pussukka kouraan), niin sitä annosten päälle, aijjaijjai.

KASVISLISÄKE (JOANNA)

300 g sipuli
285 g paprika, punainen
365 g tomaatti
32 g valkosipuli
265 g kidneypavut suolaliemessä, säilyke
35 g oliiviöljy
50 g fetajuusto Apetina Classic

Lohko isoiksi paloiksi, hyvälle pannulle jonne päälle lirutetaan oliiviöljy.
Wokkaa niin että sipulit ja paprikat on ns. puolikypsiä.
Lopuksi lisää valutetut pavut ja fetajuustokuutiot.
Viimeistele pippurimyllyllä, suolalla ja tuoreilla basilikan lehdillä.
73kcal/100g

KUKKAKAALI-PERUNAMUUSI (JOBELIX)

600 g kukkakaali
750 g peruna
- pilko, keitä ensin kukkakaalia 5 min ja lisää sitten peruna, keitä pehmeiksi
- ota 1 dl keitinvettä talteen
- soseuta
1 rkl voita
1 dl keitinvettä
1 dl rasvaton maitoa

- sekoita
suolaa
valkosipulijauhetta
persiljaa
- mausta
51kcal/100g ja tosi hyvää

KUKKAKAALIPIZZAPOHJA (kopsattu netin syövereistä)

Pohja:
350 g kukkakaalia
1 kananmuna
1 rkl mantelijauhoa (laita 2 rkl, jos haluat pohjasta rapeamman)
suolaa

1. Hienonna kukkakaali monitoimikoneessa erittäin hienoksi. Koostumuksen pitää muistuttaa couscousia.
2. Kypsennä hienonnettua kukkakaalia 3 minuuttia mikrossa. Anna kukkakaalin jäähtyä, jonka jälkeen purista siitä käsin mahdollisimman paljon nestettä pois.
3. Sekoita kukkakaali, kananmuna ja mantelijauhe keskenään. Mausta seos suolalla.
4. Levitä kukkakaaliseos leivinpaperin päälle halkaisijaltaan n. 26 sentin kokoiseksi ympyräksi. Paista pohja 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia kunnes se on kauniin kullanvärinen.
5. Lisää päälle täytteet ja uuniin takaisin n. 3 min.

KUORRUTETTU KUKKAKAALI (JOANNA)

uuni 200 astetta
1 kukkakaali
kasvisliemikuutio tai -fondiea
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1dl emmental-juustoraaste
1 prk hummusta (Lidlin hyvää)
1 valkosipulinkynsi
1rkl sitruunanmehu
1rkl oliiviöljy
0.5dl salaattisiemensekoitusta

Leikkaa tarvittaessa kukkakaalin kantaa niin, että pysyy pystyssä.
Keitä kukkakaalia maustetussa vedessä niin, että vesi yltää kukkakaalin puoleen väliin n. 10min, että kanta ja keskus pehmenee.

Tee kuorrutus:
Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja valkosipuli.
Sekoita juustoraaste, valkosipuli, tomaatit, hummus, sitruunanmehu ja öljy.
Valuta kukkakaali kunnolla kanta alaspäin.
Laita leivinpaprulla suojattuun vuokaan tai pellille.
Taputtele kuorrutus päälle.
Ripottele siemenet pintaan.
Uuniin -> n. 30 min.

"MAKUVOI" AVOKADOSTA (JOANNA)

1 kypsä avokado
50 g maustamaton tuorejuusto
1 tl kasvisfondia
1-2 tl tuoretta persiljaa
2 kpl valkosipulia
1/2 rkl sitruunankuorta (luomu), raastettuna
suolaa ja mustapippuria

Paloittele kaikki ainesosat kulhoon ja surauta pari kertaa sauvavatkaimella tasaiseksi (ei tarvitse olla täysmössöä).
Mausta fondilla, suolalla ja mustapippurilla.
Esim. uusille ja hasselbackan perunoille, leivälle, grillaamiseen, pihvin/fileen päälle jne.

MÄISKYPERUNAT JA TONNIKALATAHNA (JOANNA)

8 kpl
alle 30 min
Ainekset
8 kpl
8(800 g)keitettyä perunaa
3(300 g)punasipulia
1/3rs(à 150 g)Pirkka trio maustelevitettä
1tlsuolaa
1/2ps(à 150 g)juustoraastetta
Tonnikalatahna
2prk(à 185/130 g)tonnikalapaloja öljyssä
1prk(50/35 g)kapriksia tai suolakurkkua
1 3/4dlmajoneesia
ripaussuolaa
ripausmustapippuria

Valmistus
alle 30 min
Laita perunat leivinpaperin päälle uunipellille. Murskaa littanoiksi perunansurvimella.
Kuori ja viipaloi punasipulit. Siirrä uunipellille perunoiden joukkoon.
Lusikoi haluamasi maustelevite pieneen kulhoon ja sulata mikrossa.
Ripota perunoille suola ja lusikoi perunan päälle sulatettua maustelevitettä. Ripota perunoille juustoraaste.
Paahda perunoita ja sipuleita 250-asteisen uunin ylätasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne saavat väriä pintaan.
Valuta tonnikalat. Valuta ja hienonna kaprikset. Sekoita kaikki tonnikalatahnan aineet keskenään.
Tarjoa kuumat mäiskypotut ja sipulit tonnikalatahnan kanssa uuniperunoiden tapaan.
Jos pikaisesti mietin miten itse tuunaisin vähän kevyemmäksi, niin majoneesi pois, tilalle joko tuorejuusto tai creme Bonjour cuisine esim sipulinmaku 13% tai sitruuna & tilli 14%, varmasti sopii hyvin chili-paprikakin 13% punasipulit perunoiden päälle vaikka silppuna, mitä enemmän, sitä keveämpi peruna. Punasipulisilppua lisäksi tahnaan niin jonkin verran on keventynyt pottuannos. Mutta silloin kun tahtoo vähän "rietastella" niin antaa mennä ihan alkuperäisenä vaan.

PORKKANA-PERUNAMUUSI (JOBELIX)

600g porkkana
1 kg peruna
- laita pilkotut porkkanat 10 min ennen perunoita kiehumaan
- keitä pilkotut porkkanat ja perunat vedessä pehmeiksi, ota keitinvettä talteen 1dl
- vatkaimella tasaiseksi soseeksi
1 dl keitinvettä
1 dl rasvaton maito
2 tl suola

- lisää vesi ja maito, vatkaa tasaiseksi, mausta suolalla ja valkopippurilla
52kcal/100g

TOMAATTINEN TONNIKALALEVITE (Jobelix)  4 annosta

mausta suolalla, cayannepippurilla ja vaikka mieluisalla yrtillä

Ravintosisältö / 100 g
Energia60 kcal / 100 g
Energia251 kJ / 100 g
Proteiini10,5 g / 100 g
Hiilihydraatti2,9 g / 100 g
Rasva0,5 g / 100 g
Alkoholi0 g / 100 g
Sokeri2,5 g / 100 g
Suola0,7 g / 100 g
Haihtumisjäännös100 %

TOMAATTI-SIPULIMUNAKAS (JOANNA)

4 munaa
1tl margariinia
160g sipulia
140g tomaattia
suolaa
paprikajauhe
tuoretta persiljaa

Tulee sopivasti 2 annosta aamiaiseksi itselle ja miekkoselle.
Lohko tomaatit ja sipulit, laita ne margariiniin tai voihin pannulle ja kuullota.
Vatkaa munat vispilällä ihan vaahdoksi, mausta paprikajauheella ja kumoa edellisten päälle.
Anna hyytyä kannen alla pienellä lämmöllä kypsäksi.
Pinnalle suolaa ja persiljaa.
Salaatinlehtiä kaveriksi ja tadaa.

TONNIKALATÄYTE  (Jobelix)(Aura-sipuli-papu) 10 annosta

Valuta kunnolla tonnikala ja pavut. Sipuli ja purjo silpuksi. Lopuksi murenna Aura tai käytä valmista Auramurua ja mausta: suola, chilijauhe ja sitruuna- tai mustapippurirouhe.

Tätä voi laittaa vähän kaikkeen. Itse söin sitä salaatin kanssa jossa oli revittyä jääsalaattia ja kurkkua, päälle raejuustoa, toimii nimeä antavana. Sitten söin ruisleivän päällä, johon levitin alle kerroksen tuorejuustoa. NAM että oli hyvää.  Valkosipulisilppua vielä tuohon leivänpäälle kun ei ole palavereihin menossa, hetkeksi mikroon ja avot. Täytä vaikka paprikat ja uuniin.

Esim: salaatti 40g, kurkku 60g, täytettä 135g ja raejuustoa (Lidl 4%) 100g -> kcal annoksessa 205 tai ruisleipä 32g, tuorejuusto 15% 20g, täytettä 125g (on jo aika keko leivän päällä) kcal annoksessa 238.

Ravintosisältö / 100 g
Energia75 kcal / 100 g
Energia314 kJ / 100 g
Proteiini6,9 g / 100 g
Hiilihydraatti5,3 g / 100 g
Rasva2,2 g / 100 g
Alkoholi0 g / 100 g
Sokeri2,5 g / 100 g
Suola0,7 g / 100 g
Haihtumisjäännös100 %

TÄYTETYT PAPRIKAT (JOBELIX)

1 kg perattuja paprikoita (eli kasvutynkä ja siemenkodat pois)
300 g savurouhekinkkua (Korpela, rasvaa 3%)
150 g sipuli (paistettuna seur. öljyssä)
4 tl kylmäpuristettu rypsiöljy
230 g herkkusieniviipale (iso tlk valutettuna ja paistettuna)
2 dl täysjyväriisi (mitta raakana)
100 g ruohosipulituorejuusto (Viola 13%)
6 dl vesi (keitä riisi tässä)
1 lihaliemikuutio
2.5 dl maustettu ruokakerma "kippari-savujuusto"
100 g emmental-juustoraaste (28-30 g rasvaa)
Reilusti rouhittua mustapippuria, grillimaustetta, aromat-suolaa

Perkaa paprikat, ne jotka "istuvat" pystyssä niin leikkaat vain vihreän kasvutörön pois jolloin paprikasta tulee oikein syvä kuppi, ne jotka eivät "istu" pystyssä, halkaiset ja poistat tyngän ja siemenet.
Keitä riisi vedessä jossa lihaliemikuutio kypsäksi (n.35 min.)
Pilko sipuli pieneksi ja paista öljyssä kullanruskeaksi.
Kaada paistettu sipuli astiaan, jossa aiot sekoittaa täytteen,
ja sen jälkeen paista samassa pannussa viipaloidut herkkusienet rusehtaviksi.
Lisää astiaan paistetut sienet, kinkkurouhe, tuorejuusto ja valmis valutettu riisi.
Lopuksi mausta täyte Aromatilla, grillimausteella, cajannepippurilla ja runsaalla mustapippurirouheella.
Täytä tiiviisti paprikat ja lopuksi jaa juustoraaste tasaisesti kaikkien päälle.
Uuniin 200C ja noin 45 min.
Järjettömän hyvää, kelpaa vaikka kuinka korkea-arvoisille vieraille, ja ne kalorit....
100g/94kcal


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

5.4.2025 Kerpuleen lonkka!

Tsekkailin viestejä taaksepäin ja huomasin, etten olekaan 22.10. jälkeen kirjoitellut lonkasta mitään. Lisäilin niitä nyt tuonne väleihin. V...