Joanna ja Lissu, pitkän linjan laihduttajat

Salaatit

AASIALAINEN KAALI-NUUDELISALAATTI (JOANNA)

Ainekset:
kiinankaali tai puolikas varhaiskaali
1 iso sipuli
200g munanuudeleita kuivina
1dl seesaminsiemeniä
2,5dl mantelilastuja
100g voita
Kastike:
1dl valkoviinietikkaa
2,5tl sokeria
4 rkl soijaa
1 rkl ruokaöljyä

Työvaiheet:
Murskaa nuudelit keittämättöminä. Laita ne paistinpannuun seesaminsiemenien, manteleiden ja voin kanssa. Ruskista, mutta varo polttamasta. Jäähdytä ja säilytä huoneenlämmössä.
Tällä välin kuumenna kaikki kastikeaineet kattilassa, kunnes sokeri on sulanut. Kiehauta ja jäähdytä. Säilytä jääkaapissa.
Pese ja viipaloi kiinankaali ja sipulit.
Paista tofut (ks. ohje alla).
Sekoita salaatti ja kastike juuri ennen tarjoilua. Nosta päälle paistetut tofut.

Paistettu tofu
Ainekset
1pkt maustamatonta tofua
2rkl öljyä
1-2rkl soijakastiketta
1tl kuivattua salviaa

Työvaiheet
Viipaloi tofut, kuumenna öljy pannulla.
Paista tofupaloja 3-5 minuuttia molemmilta puolilta.
Valuta ylimääräinen öljy pannulta ja kaada soijakastike pannulle tofujen päälle ja anna kiehahtaa niin, että soija imeytyy tofuihin.
Lisää yrtit ja nosta sivuun.

EESTIN SALAATTI (OMPPO)

"Muistin eilen yhden tärkeän reseptin jolla viime onnistuneella kevennyskerrallani kuutisen vuotta sitten oli suuri merkitys onnistumiselleni. Se oli ns. Eestin salaatti, jota äitini teki minulle purkkitolkulla kun huomasi miten siitä tykkäsin. Nyt tänään tein sitä ensimmäisen kerran itse.
Tämä annos on suurehko:

kilo valkokaalia
puoli kiloa porkkanaa (laitoin enemmän)
litra vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
1/2 rkl suolaa
ruokaöljyn määrän unohdin nyt, taisi olla desi, täytyy tarkistaa
4 valkosipulin kynttä

Kaali suikaloitiin tosi hienoksi raastemaiseksi ja porkkana raastettiin karkealla terällä, valkosipulit pilkottiin.
Päälle kaadettiin kuuma liemi (vesi, etikka, sokeri, suola, öljy). Sekoitetaan. Annetaan jäähtyä kannen alla, sekoitetaan välillä. Purkitus ja viilennys ja nautitaan, säilyy hyvin. Tällä kun aloittaa ruokailun niin nam!!!! - ja kevennys saa lisävauhtia!
Näköjään löytyy netistäkin googlaamalla Kati Nappa ja eestiläinen kaali-porkkanasalaatti!"

KAALI-NUUDELISALAATTI (YHTEISHYVÄ-LEHTI)

300 g Keräkaalia
1 kpl Porkkana
1 kpl Vihreä paprika
1 kpl Annospaketti pikanuudeleita
3 rkl Cashewpähkinöitä
kastike:
2 rkl Limetin mehua
1 rkl Oliiviöljyä
1 rkl Soijakastiketta
Suolaa
Rouhittua mustapippuria

Leikkaa kaali, kuorittu porkkana ja paprika ohuen ohuiksi suikaleiksi. Pehmennä nuudelit kiehuvassa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta hyvin. Sekoita kulhossa nuudelit, kasvikset, rouhitut cashewpähkinät sekä keskenään sekoitetut kastikeainekset.

"PATENTTISALAATTI" (MAMMULIND)

 Se on peräisin tukholmalaisesta pitseriasta vuodelta 1970: puolet yhdestä varhaiskaalista viipaloidaan ohuiksi suikaleiksi (juustohöylä on hyvä), vihreä omena kuoritaan ja pikkelöidään, samoin pari maustekurkkua. Kastiikkeeksi vinegrette, joka maustetaan valkosipulilla, rouhitulla mustapippurilla, pyöräytetään pari kierrosta vuorisuolaa myllystä, heitetään pari hyppysellistä sokeria joukkoon, silputaan tuoretta oreganoa ja timjamia tai ripotellaan vastaavia kuivattuja mausteita, shaketaan ja valutetaan salaatin joukkoon. Pannaan kannelliseen astiaan jääkaappiin vetäytymään ainakin tunniksi. Ja nautitaan. 

SATEENKAARISALAATTI (INKERI)

3 dl tricolor-simpukkamakaronia
1 l vettä keittämiseen sekä 1 tl suolaa ja 1 rkl öljyä
Kastike:
1/2 dl öljyä
2 rkl viinietikkaa
1-2 tl sinappia
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl sitruunapippuria
(1 valkosipulin kynsi murskattuna)
1/2 dl tuoretta, hienonnettua tilliä tai 1 tl kuivattua
Salaattiainekset:
100 g kurkkua
1/2 punainen paprika
1 omena
100 g juustoa (itse tykkään leipäjuustosta tai fetasta)
100 g maissia
150 g kuorittuja katkarapuja

Keitä makaronit. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.
Valmista kastike sekoittamalla ainekset. Kaada pastan päälle, sekoita ja
anna maustua sen aikaa kun pilkot muut ainekset.
Yhdistä kaikki ainekset.
Ohjeen määrät on pieniä, itse teen aina tyyliin kokonainen kurkku, täysi pussi makaronia/maissia/rapuja ja salaattia tuleekin sitten pesuvadillinen:)

TONNIKALASALAATTI (JOANNA)

Kiinankaali 190g
Täysjyvä Fusillimakaroni 150g (keittämätön)
1 kalaliemikuutio ja tomaattipyrettä keitinveteen (+ reilusti mausteita)
Paprika punainen 250g
Purjosipuli 30g
Maustekurkku sokerisuolattu suolakurkku 180g
Tonnikala öljyssä 280g
Omena, ulkomainen, kuorineen 1kpl
Chili, punainen, tuore 5g
mausteet: ripaus suolaa, sitruunapippuri, tilli

- fusillin keitin reippaasti maustetussa vedessä, grillimauste, tilli, sitruunapippuri, tomaattipyree, kalaliemikuutio.
- tonnikalalle kunnon valutus ja suolakurkut talouspaperin päälle ensin jottei salaattiin tule turhaa nestettä ja suolaa
97kcal/100g
- esimerkkiannos: 300g salaattia, 1 keitetty kananmuna ja 40g turkkilaista jogurttia, pieni ripsaus chilijauhetta jogurtin päälle
- annos 415kcal ja NIIN hyvää 
- siitä erikoinen salaatti, että parani vain seuraavalle päivälle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

5.4.2025 Kerpuleen lonkka!

Tsekkailin viestejä taaksepäin ja huomasin, etten olekaan 22.10. jälkeen kirjoitellut lonkasta mitään. Lisäilin niitä nyt tuonne väleihin. V...