Me ollaan Facebookissa!!
Etsi Tsemppirinki.450g pakastevihanneksia, kukkakaali, parsakaali, porkkana, herne, papu, (vihannekset voi olla mitä vaan omaan makuun)
4dl kevytmaito
3 munaa
1 sipuli lohkoina
1rkl margariini 60%
130g tomaatti
(1dl voimakas juustoraaste)
kuivattu rakuuna, suola, mustapippuri, paprikajauhe
(toisenlaisen version saa kun lisää jotain näistä: voimakkaan makuinen juustoraaste tai koskenlaskija nökäreet, jauheliha, broiler, savukinkku, nakki, hottia makkaraa tms.)
1. kasvikset pannulle ja paahda sulava neste pois (olen tehnyt ilman paahtamistakin), mausta suolalla
2. sekoita munat ja maito, lisää mausteet (saa olla reippaasti tai ää maku valjuksi, rakuuna ei ole kaikkien mieleen, sitten vain pistää vaihtoon toiseen yrttiin, ruohosipuli, persilja, basilika, yrttimaustesekoituskin hyvä)
3. tomaatti ja sipuli lohkoiksi
4. voitele vuoka margariinilla
5. pohjalle kasvikset, kaada munamaito päälle, tomaatit, tomaattien päälle mustapippurirouhetta
6. uuniin 175 astetta -> 30min vähän keskitasoa alemmalla, ei kuitenkaan ihan alatasolla
7. ota pois, lisää pinnalle juustoraaste ja 10min
KESÄKURPITSA-MUNAKOISOVUOKA (MUSTA VARIS)
Ainekset 6 - 8 annosta
500 g Kesäkurpitsaa
400 g Munakoiso
300 g Sipuli, tai valkosipulin ystävät lisäävät muutaman kynnen
400 g Tomaatti
4 - 6 rkl Hunaja
250 g Mozzarella
200 g Kevyt 10% salaattijuusto
2 rkl Basilika, tuore
1 rkl Oregano, kuivattu
1 tl Valkosipulijauhe ( KOSKA en laita valkosipulin kynsiä)
40 g Oliiviöljy
30 g Chili punainen ( käytin mietoa punaista ilman siemeniä, ne putsasin pois )
laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. lohko kesäkurpitsa ja munakoiso ja sipuli ja laita uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele tai sprayaa oliiviöljyllä, rouhi päälle mustapipuria ja oreganoa. Laita uuniin paahtumaan siksi aikaa kun valmistelet muut aineet. Pilko siis tomaatit, chili, mozarella ( 2 pkt) ja salaattijuusto. öljyä kevyesti tilava uunivuoka ( ei siis pelti ). Laita pohjalle kerros uunissa paahtuneita kasviksia, liruta päälle hunajaa, laita tomaattia, chiliä, juustoja kerros, sitten toinen kerros kesäkurpitaa jne. Uuniin noin puoleksi tunniksi. Anna vetäytyä reilun ajan uunista ottamisen jälkeen.
Tämä on alunperin Lähiömutsin blogista vähän tuunattuna minun makuni mukaan
Energia 91 kcal / 100 g
KUKKAKAALIPIHVIT (JOANNA)
1 kukkakaali
kurkumamaustetta
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
1/4 tl chilijauhetta tai cayannepippuria
Leivittämiseen:
3 dl spelttijauhoja
2 kananmunaa
3 dl pankojauhoja
paistamiseen n. 5 desilitraa kylmäpuristettua rypsiöljyä
1. Poista kukkakaalista lehdet ja keitä sitä suolalla maustetussa vedessä n. 5 minuuttia kukkakaalin koosta riippuen. Jäähdytä kylmän veden alla.
2. Leikkaa pystysuunnassa kukkakaalista paksuja siivuja. Sekoita laakean astian pohjalla keskenään jauhettu kurkuma, öljy ja mausteet.
3. Valele sudilla kukkakaalipihvit kauttaaltaan öljyssä.
4. Leivittämistä varten mittaa spelttijauhot ja pankojauhot omille lautasilleen. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja kaada ne omalle lautaselleen.
5. Aloita leivittäminen käyttämällä kukkakaalipihvi ensin spelttijauhoissa, sitten kananmunaseoksessa ja lopuksi pankojauhoissa.
6. Kaada öljyä laakealle paistinpannulle. Kuumenna öljyä keskilämmöllä ja lisää muutama leivitetty kukkakaalipihvi kerrallaan pannulle öljyyn. Paista 2-3 minuuttia / puoli ja nosta pihvit talouspaperin päälle imeytymään turhat öljyt pois. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja tarjoa kuumina.
Ps: näyttävät valmiina ihan kananuggeteilta.
LINSSIKEITTO (PIKKUTIPU)
Kuullota kaikki öljyssä ennen neSteen lisäämistä.
Ensin valkosipulia, inkivääriä, tuoretta chiliä.
Sitten ohueksi silputtua valkokaalia, voisi varmsati kiinankaaliakin laittaa, sipuli tai kaksi.
Sitten porkkanaraastetta.
Tomaattimurskaa ja vettä, kasvisliemikuutio tai kaksi jos sopasta kasvamassa iso. Suolaa ja pippuria maun mukaan. Yrttejä jos löytyy. Keitellään.
Sitten punaisia linssejä 2dl, näitä keitetään puolituntia hellästi.
Tämä on sellanen vähän tulisempi soppa.
LINSSI-PORKKANAKEITTO (Alex Nieminen ja Riikka Sukula "Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä." kasvisruokakirja)
Keitossa on muistaakseni; (OMPPO)
litra vettä,
kasvisliemikuutio,
yksi sipuli,
kolme porkkanaa,
yksi tölkki tomaattimurskaa,
1 tl timjamia,
125g punaisia linssejä jotka kypsyvät siinä keiton seassa eli kuivat linssit keittoon.
Lopuksi loraus soijakastiketta ja toinen samanmoinen
loraus sitruunamehua.
Meillä on laitettu molempia melkein puoli desiä.
Ja ai niin mustapippuria myös.
Itse tykkään soseuttaa tuon keiton. Se on sekä herkullista että pitää nälkää, kun siinä on linssejä. Linsseissä on proteiinia ja rautaa. Ihana keitto. Pitäisikin taas tehdä iso kattilallinen kun sitä on niin kiva ottaa töihin evääksi ruokatermariin.
LINSSIMUHENNOS (MUSTA VARIS)
Ainekset 6 reilua annosta
2 rkl Luomu extra virgin oliiviöljy
2 Sipulia, (400 g)
1 tl Kurkuma
1 tl Inkivääri jauhettu
1 tl Chilimausteseosta
1 tl valkosipulijauhetta
400 g Tomaattimurska - yrtit
400 g Tomaattimurska - chili
1 l Vettä
3 dl Linssi, punainen, kuivattu
200 g Kookoskermaa
2 tl suolaa
kuullota silputut sipulit ja mausteet kattilan pohjassa, älä polta. lisää tomaattimurskat ja vesi. keitä muutama minuutti. lisää huuhdotut linssit ja anna kiehua hiljalleen n.40 min. Lopuksi lisää kookoskerma, hauduta vielä kymmenisen minuuttia levyllä, josta olet jo katkaissut virran pois. Maistele ja lisää suolaa jos katsot tarpeelliseksi. Hyvää ilman suolaaki kun mausteita on riittävästi. Itse lisäsin tähän satsiin 2 tl suolaa. Maku vain paranee seuraavana päivänä lämmittäessäsi loput laitoin chilimausteseosta Pirkan, muutama pyöräytys purkista.
Energia 68 kcal / 100 g
MOZZATUILLE (JOANNA)
Muuten aivan vastaava kuin Rotatuille, vain pari muutosta.
basilikaa ruukku
1 munakoiso ohuiksi viipaleiksi, itketä
3 isoa pihvitomaattia viipaleiksi
2 punasipulia viipaleiksi
2 puhvelimozzarellaa viipaleiksi
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippurirouhetta
-ripottele viipaleiden päälle suolaa ja mustapippuria
-tomaattikastike pohjalle
-lado vuorotellen limittäin, munakoiso-tomaatti-mozza-sipuli, basilikanlehtiä väliin
-lirauta oliiviöljyä päälle
-uuniin 175 astetta ja n. 40min
-kivan twistin saa murustelemalla fetaa päälle ennen uuniin laittoa
MOZZMAATIT(mozza-pestotäytteiset tomaatit) (JOANNA)
n. 10 pientä tomaattia, kuvittele tomaatin sisään mozzarellapallo
(jos ei pieniä ole, sitten isompia joihin revit puhvelimozzaa)
10 kpl mozzarellapalloja
n. 2rkl pestokastiketta, valmis tai itsetehty -> ohje alapuolella
mustapippuria rouhittuna
suolaa
-leikkaa varoen tomaateista "hatut, kannet mitkälie" pois, ettei hajoa
-sisus kovertaen pois (teelusikka, meloni/tomaattirauta tms.), käytä sisus kastikkeisiin, keittoihin tai smoothieen
-pohjalle vajaa 1tl pestokastiketta
-sitten mozzarellapallo
-päälle ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta
-hattu päähän ja uuniin
200 astetta, n. 20min, niin että huomaat tomaattien sopivasti pehmenneen, muttei lässähtäneen jo pellille
RATATUILLE (JOANNA)
1 iso munakoiso
2 pientä kesäkurpitsaa
3 isoa tomaattia, pivitomaatti paras
1 iso punainen paprika
1 iso keltainen paprika
1.5rkl oliiviöljy
suolaa, mustapippurirouhetta
tuoretta timjamia tai basilikaa, tuore tai kuivattu
-pese kasvikset
-munakoiso ja kurpitsat ohuiksi siivuiksi, n. 1/2cm
-itketä kurpitsat ja munakoisot, eli levitä siivut leikkuulaudalle, sirottele suolaa päälle ja anna olla n. 15min
-tällä välin lohko paprikat pitkittäin neljään lohkoon ja puolita ne vielä keskeltä
-tomaatit vähän paksummiksi viipaleiksi
-taputtele talouspaprulla itketetyt viipaleet kuiviksi ja ripottele mustapippurirouhetta päälle
-laita tomaattikastiketta vuoan pohjalle (ohje edellisellä sivulla ja toinen myös tällä sivulla)
-ala latomaan limittäin ja vuorotellen vuokaan niin, että kauniit kasvisten värit näkyvät ylöspäin, paprikan leveämpi pää ylöspäin
-ripottele päälle öljyä, sitten suolaa ja mustapippurirouhetta ja yrtit
-175 astetta 1 tunti suojattuna leivinpaperilla, ettei tummu ja yrtit kuivu, ja vielä 15-30min ilman paperia kunnes ottanut kauniisti väriä
SITRUUNAINEN TAGINE BEANIT -härkäpapusuikaleilla, marokkolainen pata (KARINNA)
Ainesosat
3 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
1 kesäkurpitsa
2 suurta tai 3 pientä porkkanaa
2 keltaista tai oranssia paprikaa
6 kynttä valkosipulia
3 rkl tomaattipyrettä
2,50 tl jauhettua korianteria
2,50 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl kanelia
½ tl mustapippuria
½ tl kurkumaa
2 rkl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl siirappia tai hunajaa
2-3 rkl harissaa
1 pkt Beanit® härkäpapusuikale
(Lempeä sitruuna)
2 tölkkiä kuorittuja kirsikkatomaatteja (yhteensä noin 800g)
250 g tuoreita kirsikkatomaatteja, keltaisia ja punaisia
350 ml kasvislientä
0,50 dl sitruunamehua
12 kuivattua aprikoosia
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
noin kymmenen lehteä tuoretta minttua
suolaa maun mukaan
1
Hienonna sipuli, leikkaa kesäkurpitsa puolikuun muotoisiksi kiekoiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat ja pilko paprika suuriksi lohkoiksi.
2
Kuumenna öljy paksupohjaisessa haudutuskattilassa. Kuullota sipulia muutaman minuutin ajan lisää muut vihannekset.
3
Sekoittele noin 10 min ajan ja murskaa joukkoon valkosipulinkynnet sekä korianteri, juustokumina, kaneli, mustapippuri ja kurkuma. Sekoittele vielä muutaman minuutin ajan.
4
Lisää joukkoon harissa, siirappi, kirsikkatomaatit tölkistä sekä tuoreet ja kasvisliemi sekä Beanit® härkäpapusuikaleet. Pilko aprikoosit ja lisää ne pataan.
5
Kypsennä matalalla lämmöllä 60 min välillä sekoittaen ja sammuta levy. Voit tehdä padan reilusti etukäteen, sillä se vain paranee saadessaan maustua ja kypsyä.
SOSEKEITTO (RIITTA)
Bataattia 600 g
kesäkurpitsa 100 g
porkkana 140 g
kukkakaalia 140 g
sipulia 80 g
vettä 6 dl
ruokakerma 5 % 2,5 dl
suolaa 0,5 tl
persilja+basilika+ ruohosipulia kourallinen
Tuli tosi hyvänmakuista, jos haluaa löysempää laita enemmän vettä.
TOMAATTI-SIPULIKEITTO (OMPPO) Ilman rypsiöljyä laskettuna kalorit olivat 17kcal/100g mutta tuolla puolen desin öljylorauksella melkein tuplaten 31kcal/100g. Ohoh! Resepti on tässä, olkaapa hyvät: Ainekset: rypsiöljy 0,5dl sipuli 750g tomaattimurska 2 x 500g vesi 1 l valkosipuli 15g Santa Maria Green curry paste 5g eli 1 tl (vihreä currytahna, ei välttämätön ollenkaan, ekan kerran käytin sitä nyt, ja oli ihan ok) suola 6 g eli 1 tl Valmistusohje Kuullota sipulirenkaita viiden litran kattilassa, jossa rypsiöljyä. Lisää 2 x 500g tomaattimurska ja vesi sekä hakattu (tai puristettu) valkosipuli (noin neljä kynttä) ja vihreä currytahna (5g = noin 1 tl). Anna keiton kiehua ainakin puoli tuntia, että sipulit ovat kunnolla pehmeitä. Tämä keitto ei kärsi pitemmästäkään kypsytyksestä. Tarkista suola oman maun mukaan. Tarjoile keitto smetanan ja tuoreen leivän kanssa. Tämä keitto on todella hyvää myös ilman vihreää currytahnaa. |
ESIM. 1.
300 g perunoita
2 porkkanaa
2 sipulia
1 (noin 300 g) kesäkurpitsa
2 paprikaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 rkl balsamicoa
2 valkosipulin kynttä
1 rkl tuoretta rosmariiniä, rakuunaa tai persiljaa
Pese perunat hyvin harjaten. Kuori juurekset ja sipulit. Leikkaa kasvikset reiluiksi lohkoiksi, kesäkurpitsat kokonaiset pyöreät ja paksut siivut, ja pane ne isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy ja mausteet ja sekoita niin, että kasvikset maustuvat kauttaaltaan.
Levitä kasvikset leivinpaperilla peitetylle pellille. Kypsennä uunissa 225 noin 20 minuuttia. Kääntele kerran kypsymisen aikana.
ESIM. 2. (ruokaisampi vaihtoehto)
800g broilerin rintaleikkeitä, marinoituja
4-5perunaa
2porkkanaa
1pieni parsakaali
1pieni kukkakaali
1 kesäkurpitsa
1sipuli
1/2dlöljyä
1tlsuolaa
1tlmustapippuria
yrttejä: persilja, basilika, rakuuna
1sitruuna
1dlmustia oliiveja
- levitä broileripalat uunipannulle
- leikkaa pestyt perunat lohkoiksi ja ja kuoritut porkkanat paksuiksi viipaleiksi ja paloittele parsa- ja kukkaalit kukinnoiksi
- lohko kuorittu sipuli ja siivuta paksuja kesäkurpitsan viipaleita, mausta öljyllä jossa suola ja muut mausteet
- sekoita kasvikset öljyn kanssa ja levitä uunipannulle broileripalojen ympärille, folio päälle estämään broilerin kuivumista,
- kypsennä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia, kunnes kasvikset ja broileri ovat kypsiä, lopuksi vähän väriä ylälämmöllä ilman foliota
- leikkaa pitkittäin halkaistun sitruunan puolikkaat paksuiksi viipaleiksi ja levitä sitruunaviipaleet broilerien päälle
- ripottele pinnalle oliivit ja hienonnettua tuoretta persiljaa
- tarjoa sinapilla maustetun kermaviilikastikkeen kanssa ja puristetun sitruunamehun kanssa (valmiit lohkot)
ESIM. 3. (aika simppeli)
1 iso porkkana
2 paprikaa (punainen ja keltainen)
1 iso punasipuli
1 kesäkurpitsa
2,5 rkl oliiviöljyä
2tl balsamicoa
1 punainen chili (jos tykkäät hieman tulisesta ruuasta)
2 valkosipulinkynttä
1tl suolaa
1tl mustapippuria
- pilko kasvikset melko samankokoisiksi kuutioiksi ja levitä tasaisesti vuoalle
- sekoita pienessä kupissa öljy, balsamico, mausteet, chili ja kaksi valkosipulinkynttä jotka on leikattu puoliksi
- kaada kastike kasviksien päälle ja sekoita huolellisesti käsin, jotta sitä menee taisaisesti kaikkialle
- paista uunissa keksitasolla 225 ja 40 minuutin ajan muutaman kerran käännellen jotta päälimmäiset kasvikset eivät pala
ESIM. 4. (yrttinen)
4-5 keskikokoista perunaa
1 keskikokoinen bataatti
4-5 porkkanaa
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
0,5-1 dl oliiviöljyä (virgen extra)
2 tl suolaa
2 tl basilikaa
2 tl persiljaa
2 tl rosmariinia
2 tl oreganoa
2 tl rakuunaa
ripaus rouhittua mustapippuria
- pese hyvin ja kuutioi perunat, bataatti ja porkkanat samankokoisiksi paloiksi ja laita uunivuokaan
- kuori ja silppua sipuli ja lisää joukkoon
- kuori valkosipulinkynnet ja laita joko kokonaisina tai pilkottuina uunivuokaan
- lisää oliiviöljy johon lisätty mausteet
- sekoita kasvikset hyvin öljyyn ja mausteiden kanssa tasaiseksi, kääntele kasviksia lastalla muutama kerta paiston aikana
- paista uunissa n. 200 ja n. 45- 60 minuuttia kasvispalojen koosta riippuen
ESIM. 5. (juustoinen eli gratiini)
500 g kukkakaalia
500 g parsakaalia
4 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1 sipuli
3 pientä tomaattia
2,5 dl ruokakerma 15%
0,5 pkt koskenlaskija-sulatejuustoa (tavis, viherpippuri tai valkosipuli-yrtit)
1 dl juustoraastetta
suolaa ja pippuria/kasvislientä
- keitä kukka- ja parsakaali, paloiteltu kesäkurpitsa sekä porkkanat kattilassa n. 10-15min
- siivilöi keitetyt kasvikset ja kaada voideltuun vuokaan
- kuori ja pilko sipuli ja paloittele tomaatit ja lisää joukkoon
- lämmitä kerma lähes kiehuvaksi ja lisää joukkoon sulatejuusto pieninä nokareina, mausta suolalla ja pippurilla (joko musta tai valkopippuri, tai vaikka molemmat)
- lopuksi juustoraaste päälle
- paista 200 ja n. 40 min
- anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua
ESIM. 6 (juustoa juustoa, helppo ja nopea)
800g pakastekasviksia, ihan oman maun mukaan
1 pieni kesäkurpitsa + mahdolliset kaappiin jääneet edellispäivän keitetyt perunat kuorineen)
4 dl Violan kolmenjuustonkastiketta
1-1.5dl juustoraastetta
suolaa
mustapippuria
yrttejä oman maun mukaan
- laita pakastekasvikset ja pilkotut kurpitsat (perunat) uunivuokaan
- sekoita suolaa ja pippuria joukkoon
- kaada päälle juustokastike
- kuorruta 225 ja n.30min
- ripota päälle juustoraaste ja jatka kuorruttamista n.10min, kunnes pinta saa väriä
Ja jokaisestahan saa valmiin kokonaisen ruoan lisäämällä joukkoon lihaa (broileria esim. kinttuja, kinkkua, makkaraa siskonmakkarasta krakovaan, possun suikaleita, silputtua pekonia, paistettua jauhelihaa, jne jne)
ESIM 7. Uunijuureksia
- 500 punajuurta
- 500 porkkanaa
- 500 lanttua
- 300 sipulia
- 5kpl valkosipulinkynttä
- 2 tl suolaa
mustapippurirouhetta
2 rkl yrttejä,tuoretta tai kuivattua
n.4 rkl oliiviöljyä
- Suikaloi tai kuutioi juurekset ja lohko sipuli reilun kokoisiksi lohkoiksi
- pellille, ripsu suolaa, mustapippuria ja haluamaasi yrttjä (esim. timjami, basilika)
- valuta öljyä ja nostele käsin tai lusikalla niin että öljyä on joka puolella sekä mausteet on sekoittuneet
- uuniin, ensin 200 astetta n. 30 min ja laske 175 ja 30min
- tämän kanssa kypsyy oivasti lihapaisti tai broilerin koipi-reidet (laskelmissa pitää vain ottaa huomioon lihasta valunut rasva ellei kypsytä sitä pussissa)
VEGAANIVERSIO MOZZARELLA-MUNAKOISOPIZZOISTA (VIMPPO)
2 isoa munakoisoa
1 rkl oliiviöljyä
tuoretta basilikaa (tai mikä jottei kuivattukin käy, tai oregano, itse rakastan kyllä tuota tuoretta basilikaa)
suolaa & mustapippuria
2-2.5 dl tomaattikastiketta (esim. edellisellä ohjeella tai valmista)
1 punasipuli
kirsikkatomaatteja
1-1.5 palloa mozzarellaa
Uuni 200 asteeseen. Leikkaa munakoiso 1 cm paksuisiksi siivuiksi pitkittäin. Itketä siivut halutessasi.
Ripsi pinnalle suolaa ja mustapippuria. Lado basilikanlehtiä ja lopuksi viipaloitua sipulia.
Paista siivuja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne alkavat pehmetä.
Lisää sitten munakoisosiivuille tomaattikastiketta, paloiteltua mozzarellaa ja lohkotut kirsikkatomaatit.
Pintaan vielä mustapippurirouhetta. Paista pizzoja uunissa vielä 5-8 minuuttia, kunnes juusto on sulanut.
Pinnalle tuoretta basilikaa.
************************************************************************
Idea syntyi perinteisestä mozzarella-tomaatti-sipuli-basilikasalaatista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti