Joanna ja Lissu, pitkän linjan laihduttajat

Leivonnaisia

AURA-PIPARIKAKKU (JOANNA)

pohja 1. pidempi versio, kakkupohja:

4 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
½ tl kardemummaa
½ tl jauhettua neilikkaa
1 tl vaniljasokeria
2tl ruokasooda

1.5dl piimää

1.5dl sokeria
100g voita
1dl fariinisokeria
1.5dl siirappia
2 kananmunaa

korppujauhoa

- ota voi ajoissa pehmenemään ja voitele/jauhota pyöreä, tasapohjainen kakkuvuoka
- sekoita kuivat aineet omaan kulhoonsa
- toiseen kulhoon voi paloina ja sokeri -> vaahdota sähkövatkaajalla
- lisää huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan samalla vatkaten kovalla teholla, ettei juoksetu
- lisää siirappi ja piimä, vatkaa tasaiseksi
- lisää siivilän läpi jauhoja vähän kerrallaan puuhaarukalla sekoittaen
- kun on tasaista, vuokaan, uuniin 175 ja noin 35-40min vähän keskitason alapuolella, ei kuitenkaan alatasolla
- seuraile ettei pinta ala tummua liikaa, jokaisen uuni on vähän omanlaisensa kakkujen paisteluun
- kumoa jäähtyneenä (n.30min) ja laita jääkaappiin viilenemään

pohja 2. helppo ja nopea PIPARIMURUPOHJA ILMAN UUNIA:

n. 250g ruskeita joulupipareita
n. 100-120g marg. tai voi

- piprut muruiksi, monta tyyliä, esim. 2 leivinpaprua, piparit väliin ja jyrää kunnolla kaulimella tai naputtele nuijalla tai laita kattilaan, murusta vaikka morttelilla/perunanuijalla ja sulata rasva sitten joukkoon, jos omistat kunnon tehosekoittimen, piprut ja rasva sinne, surrur

- painele tatina vuoan pohjalle

Päälle ihana AURAMOUSSE:

1.5pkt Aurajuustoa
100g maustamaton tuorejuusto (Mascarpone tai Philadelphia)
1.5dl kuohu- tai vispikerma, (vaahto on sopiva, kun pysyy kulhossa kääntäessäsi sen ylösalaisin)
3kpl liivatelehtiä
1rkl sitruunamehua
3kpl piparkakkua

- liivatelehdet kylmään veteen likoamaan
- vatkaa kerma -> jääkaappiin
- notkista tuorejuusto ja murenna siihen Auraa 100g -> sekoita keskenään -> lisää kermavaahtoon -> jääkaappiin
- sitruunanmehu kattilaan ja kuumenna, puristele hyvin vesi liivatelehdistä ja lisää yksitellen kuumaan sitruunamehuun koko ajan sekoittaen
- liruta ohuena nauhana heti kerma-Auravaahtoon -> jääkaappiin hyytymään peitettynä väh. 5-6h, mieluiten yön yli

- koristele pöytään murentamalla loppu Aura ja piparkakkuja päälle


AURA-PIPARNEKUT (JOANNA)
Tämä resepti ei ole sitten kevennystä nähnytkään. Jouluun vähän erilaisia tikkareita. Eli jos hurjat kalorit hirvittää, rullaa nopeasti ohi.

160g Valio Aura Sinihomejuusto

100g Philadelphia Tuorejuusto original

4kpl ruskeaa piparkakkua

6kpl ruskeaa piparkakkua

Valmistusohje:

- 4 piparia rouhitaan vaikka veitsellä rouheiseksi muruksi, pitää jäädä pieniä kökköjä mukavaksi suutuntumaksi

- Aura ja Philadelphia notkistetaan kulhossa sekaisin -> piparimurut joukkoon -> jääkaappiin

- hienonna toiset piparit (6kpl) hienoksi

- ota Auramössö jääkaapista ja pyörittele pieniä palleroita kastellen ensin kädet aina kylmässä vedessä

- jos Auramömmeli alkaa olla liian lämmintä, laita välillä jääkaappiin, helpompaa työstää

- lopuksi pallerot pyöritellään hienossa piparimurussa kauttaaltaan ja tökkästään niihin esim. coctailtikku ja taas kylmään

- anna jähmettyä ainakin puoli tuntia, mieluummin tunti jääkaapissa ennen tarjoilua

VAIN 318kcal/100g, mutta eipä näitä kuulu(isi) syödä kuin yksi tai kaksi. 


BROILER-AURAJUUSTO PIIRAKKA (HYMYHUULI)

Omatekoinen pohja (netistä löytyy ohjeita), tai valmis. Itse käytin Myllyn paras suolainen piirakkapohjaa, pakaste.

Täyte:
n.300 g hunajamarinoituja broilerinsuikaleita
1 pieni tölkki persikoita paloiteltuina
1 tl paprikajauhetta

3 munaa
1 prk creme fraichea
1 rkl persiljaa (tuoretta hieman enemmän)
1-2 dl aurajuustoa muruina (n.50-100 g)

Painele piirakkapohja vuokaan (halkaisija 25-30 cm) ja vuuan reunoille, ja esipaista sitä uunissa 200-asteessa n. 10 minuuttia (vinkki: foliopalat vuuan reunoilla pitävät piirakan reunat ylhäällä paiston ajan). Ota piirakka esipaistoin jälkeen uunista ulos täytteen lisäämisen ajaksi.

Paista pannulla broilerinsuikaleet, mausta paprikalla. (Tarkista maku, lisää suolaa jos broilerinsuikaleissa ei ole). Levitä paistetut broilerinsuikaleet ja persikanpalat esipaistetulle piirakkapohjalle. Sekoita munat ja creme fraiche sekä persilja ja juusto ja kaada seos piiraan päälle.

Paista 200-asteisen uunin alimmalla ritilällä vielä n. 30 min, kunnes piiras saa kauniin värin.


KÄÄRETORTTU (HYMYHUULI)

4 munaa
1 ½ dl sokeria
¾ dl perunajauhoja
¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Väliin ja päälle
1 prk (3,3 dl) Valio kuohukermaa (muukin vispattava kerma tietenkin käy)
2 prk (à 200 g) Valio maustettua rahkaa sitruuna
2 rkl sokeria
1 pieni tölkki persikoita
12 palaa Pandan valkoista suklaata

Koristeeksi
valkosuklaalastuja
sitruunamelissan lehtiä

Aloita kääretortun valmistaminen vatkaamalla munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne siivilän läpi vaahtoon varovasti sekoittaen.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 200 asteessa n. 10 min.

Kumoa pohja sokerilla sirotetulle leivinpaperille. Irrota pohjapaperi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahkaan sokeri ja sekoita kermavaahdon joukkoon. Ota puolet tästä seoksesta toiseen kulhoon, ja lisää toiseen puolikkaaseen rahkakermavaahtoon veitsellä rouhitut suklaapalat ja pieniksi paloitellut persikanpalat.

Levitä rahkakermavaahto-suklaa-persikka seos jäähtyneelle kääretorttupohjalle. Kääri kevyesti rullalle leivinpaperin avulla. Levitä se toinen puolikas rahka-kermaseoksesta kääretortun päälle ja reunoille. Koristele valkosuklaalastuilla ja sitruunamelissan lehdillä.


SIENIBRIOSSIT (RISTO MIKKOLA)

3 munaa
0.5dl sokeria
0.75dl maitoa
1pss kuivahiivaa
5dl vehnäjauho
100g voi
1tl suola
200g sieniä paistettuna (suppis/kanttis/torvisieni)

- sulata voi, laita jäähtymään

- vatkaa munat, maito ja sokeri -> jatka kunnes sokeri on sulanut

- lisää hiiva, suola ja jauhot -> sekoita kunnolla

- lopuksi sulatettu/jäähdytetty voi ja pieneksi kuutioidut ja paistetut sienet

- kumoa taikina öljyttyyn vuokaan tai kulhoon -> 3h jääkaappi (tässä käytetään näiden megakokkien harrastamaa kylmäkohotusta, jolla saa parhaan tuloksen, kuulemma)

- leikkaa taikinasta noin 50g:n paloiksi ja pyörittele pikku sämpylöiksi -> laita muffinssivuokiin -> kohota lämpimän hellan päällä kaksinkertaisiksi -> uuni 175

- voitele munalla - uuniin 10-15min

Tuo on keittiömestari Risto Mikkolan ohje.


TÄYTEKAKKUPOHJA GLUTEENITON

teen aina pelkästä perunajauhosta, tulee ihanan pehmeä, pitää vaan muistaa leikata ja täyttää tuoreena, ei saa jättää täyttämistä seuraavaan päivään.

Kolme samanlaista lasia
ensimmäiseen rikot munat ja
sitten toiseen perunajauhoja tasan verran kuin on muniakin ja
kolmanteen sokeria tasan verran kuin on muniakin
leivinjauheen määrää en ulkoa satavarmasti muista, mutta taisi olla suhde seuraava;
4 munaa + 1tl leivinjauhetta
6 munaa + 1,5tl leivinjauhetta
8 munaa + 2tl leivinjauhetta jne.

Kunnon vaahto munista ja sokerista
jauhot joihin leivinjauhe on sekoitettu, siivilän läpi muna-sokerivaahtoon ja nopea sekoitus, nyt ei saa enää vatkata.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bullat

  Nuo Bullat sitten;  15 kpl JUURI; 2,5 dl kädenlämpöistä vettä (edellisissä oli maitoa) 25 g tuorehiivaa 1 tl sokeria 1,5 dl Virtasalmen pu...