Me ollaan Facebookissa!!
Etsi Tsemppirinki.
BROILERKASTIKE (??)
450g broilerin fileesuikale
130g paprika pun.
75g purjosipuli
130g ananas
230g herkkusieni
200g vesi (mukana myös hs:n valutettu liemi, antaa makua)
250g ruokakerma 10% paahdettu sipuli
mausteet: soijakastike, broilermauste suikaleisiin)
BROILERKASTIKE (JOBELIX)
900g broilerin fileesuikale
450g pun. paprika
250g sipuli
300g purjosipuli
700g tuore sieni tai
350g paistettu tai tölkkisieni
5kpl valkosipulin kynsi
2rkl soijakastike
2rkl rypsiöljy
16dl vesi
2kpl kanaliemikuutio
7rkl Maizena-jauho
2.5dl Maustettu ruokakerma "Aura"
350g ananaspalat
mausteet: Aromat, broilermauste, sitruunapippuri, grillimauste, cayannepippuri, reilusti persiljaa
- käsittele ensin sienet, sen mukaan mitä käytät
- kuullota sipuli, purjo, paprika ja valkosipuli öljyssä, mausta soijakastikkeella, kumoa kattilaan
- paista fileesuikaleet lähes kypsiksi, mausta ja lisää 6dl vettä ja 2 kanaliemikuutiota, hauduta hetki ja lisää kattilaan
- mittaa kulhoon litra vettä ja vispilällä sekoita joukkoon Maizenajauhot, lisää kattilaan ja kiehauta miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen n. 3 min
- lopuksi lisää ruokakerma ja ananaspalat, pikainen kiehautus ja valmis
- satsihan on jälleen Joben tyyliin aika messevä, meillä kun näitä syö koko perhe, pienennä määriä omiin tarpeisiin soppeliksi
53kcal/100g
BROILERKASTIKE KERMAINEN (JOANNA)
(lähes samanlainen kuin edeltä löytyy, vähän muunneltuna)
500g broilerin fileesuikale nat.
2 isoa sipulia
230g herkkusieniä (liemi talteen)
3dl vesi (jossa mukana ed. liemi)
1 kpl kanaliemikuutio
1rkl marg. 60%
2prk ruokakerma 15% (200g)
4rkl maizenatärkkelys
285g maissi suolaliemessä, säilyke
mausteet: suola, curry, broilermauste, grillimauste, (cayannepippuri)
-valuta herkkusienten liemi talteen ja laita maissit valumaan
-paahda pannulla suikaleet pienessä tilkassa vettä jossa mausteet -> kattilaan
-margariini kanssa sipulit kuullotetaan ja herkkusienet mukaan -> kattilaan
-vatkaa maizena vesi/herkkusientenliemi joukkoon, pannulle, lisää kuutio ja ruokakerma -> kattilaan -> kuumenna
-lisää maissi -> anna muhia pienellä pienimmällä lämmöllä välillä vähän sekoittaen
lisää mausteita oman maun mukaan...
92kcal/100g
HERKKUSIENIKASTIKE (Jobelix) 6 annosta
Ravintosisältö / 100 g
Energia50 kcal / 100 g
Energia210 kJ / 100 g
Proteiini1,6 g / 100 g
Hiilihydraatti3,2 g / 100 g
Rasva3,3 g / 100 g
Alkoholi0 g / 100 g
Sokeri1,4 g / 100 g
Suola1,4 g / 100 g
Haihtumisjäännös100 %
KINKKUKASTIKE (herkkusienillä ja ananaksella) (JOANNA)
Herkkusieni säilyke
170g
Ylikypsä Saunapalvikinkku
300g
Kinkkusuikale
230g
Knorr Kanaliemikuutio
1kpl
Kevytmaito, rasvaa 1,5 %
2dl
Ruokakerma 15%
2purkki (200 g)
Valkosipuli
2kynttä (3 g)
Paseerattu tomaatti
200g
Ananasviipaleita omassa mehussa
190g
Vesi
2dl
-ananaksen tilalle voi vaihtaa esim tölkkimaissin, toiset eivät pidä lämpimästä ananaksesta
- mausteet: (suola, grillimauste, paprikajauhe, mustapippurirouhe/jauhe, oregano tai pizzamauste
78kcal/100g
KINKKUKASTIKE (JOANNA)
180 g sipuli
2 kpl valkosipuli, n. 8g
250 g pizzakuutiot
120 g porkkana
1 rkl Becel Gold, kasvirasvalevite 70%
1/2 lihaliemikuutio
n.3dl vesi
1-1.5 rkl maizenatärkkelys (unohtui täysin laittaa ylös, ups)
2 dl ruokakerma
250 g paseerattu tomaatti
140 g tölkkimaissi
(jos herkkusieni uppoaa, sillä saa kevennettyä entisestään, kuullotetaan silloin porkkanan, sipulin ja valkosipulin kanssa)
Pannulle margariini, pilkottu porkkana ja valkosipuli sekä silputtu sipuli. Kuullota.
Lisää kinkkusuikaleet.
Vispilöi kylmä vesi ja maizenatärkkelys. Mausta oreganolla tai pizzamausteella, suolalla, paprikajauheella ja mustapippurilla (grillimauste). Kumoa pannulle ja sekoittel3 kunnes saostuu.
Lisää pienitty lihaliemikuutio.
Lisää joukkoon ruokakerma, paseerattu tomaatti ja maissi.
Anna muhia n. 10 minuuttia.
(jos ei olisi tarvinut tehdä lapsiystävällistä, olisin ehdottomasti lisännyt tuoretta chiliä, tuoretta paprikaa)
KURPITSA-OMENASHUTNEY (ELISEN)
kastikkeeksi ja kyytipojaksi vaikkapa kinkulle
250g kurpitsaa kuutioina
250g onenaa kuutioina
125g sipulia kuutioina
60g rusinoita tai korintteja
250g sokeria
250g valkoviinietikkaa
125g vettä
10g chiliä kuutioina
5g rosmariinia
10g suolaa
Sekoita aineet ja hauduta kannen alla noin tunti. Jäähdytä ja anna hautua noin vuorokausi.
PESTOKASTIKE (JOANNA)
1 muhkea ruukku tuoretta basilikaa
1-2 valkosipulin kynttä oman maun ja kynnen koon mukaan
50g pinjansiemeniä
50g raastettua parmesaanjuustoa
1dl hyvää oliiviöljyä
r rkl sitruunanmehua
n. 1/2tl suolaa
mustapippuria
Kaikki kippoon ja surauta sauva- tai tehosekoittimella hienoksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
PUNAJUURI-JAUHELIHAKASTIKE (JOANNA)
220g Sipuli
20g Valkosipuli
700g Punajuuri
9dl Vesi
400g Tomaattimurska
600g Pirkka Naudan paistijauheliha 8 %
1kpl Maggi Lihaliemikuutio
6rkl Maizena Maissitärkkelys
Valmistusohje:
- mausteet: grillimauste jauhelihaan (reilusti), jauhelihamauste, maustepippuri, chili (jauhe tai tuore) tai cayanne, suolaa punajuureen, laakerinlehdet, mustapippuri, kuivattu meirami, ministi timjamia
- Punajuuret kuorittuna ja paloiteltuna kiehuvaan, suolattuun veteen, 1/2 rkl, (jossa myös laakerinlehtiä 2, maustepippureita 6, meiramia reilu 1tl ja vähän timjamia,) kypsymään kannen alle, n. 1h. Vettä juuri sen verran että punajuuret peittyy. (Koska itse vedän sen lopuksi surrur sauvasekoittimella, keitän mahdollisimman pehmeäksi, jos voi jättää paloiksi ilman rutisevia syöjiä pöydässä, niin kunhan ovat syöntipehmeitä).
- sillä välin silppua sipuli ja valkosipuli
- paahda jauheliha lisää sipulit ja mausta reilulla otteella
- siirrä jauheliha kattilaan odottamaan ja tällä välin soseutat punajuuret sametin sileäksi, älä heitä keitinvettä pois, sillä kastikkeeseen menee 9dl vettä
- kattila hellalle, kuumenna, tomaattimurska, lihaliemikuutio ja punajuurisose joukkoon, anna muhia
- vatkaa maizenatärkkelys KYLMÄÄN veteen, siihen määrään mitä keitinvedestä jäi uupumaan
- lisää kattilaan koko ajan sekoittaen maizenavesi + punajuuretn keitinvettä niin, että niistä tulee 9dl yhteensä, sekoittele kunnes kiehahtaa, anna maustua pienellä lämmöllä n.20min
Tällä ohjeella sain jopa lapset syömään punajuurta, kunhan tosiaan ei löydy punajuuren paloja.
52kcal/100g
TOMAATTIKASTIKE eli #soosi (Henri Alén)
(tämä hyvää Ratatuillen tai Mozzaruillen alle, ohjeet edessä päin)
1 prk hyvää tomaattimurskaa tai kokonaisia tomaatteja (esim. Mutti, Biona taia Cirio Pomodoro San Marzano)
1 pieni sipuli
2 pientä valkosipulin kynttä
1 tl sokeria
2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl punaviiniä
2 palaa appelsiininkuorta kuorimaveitsellä
suolaa
mustapippuria
1. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna oliiviöljyä kattilassa, lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä 10 minuuttia alhaisella lämmöllä. Näin rakennat kastikkeeseen makeuden.
2. Lisää puoli purkkia säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa ja sokeri. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Soosi makeutuu edelleen.
3. Lisää loppu tomaattimurska ja vesi. Hauduta vielä 15 minuuttia.
4. Lisää punaviini eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita koko ajan. Keitä kunnes on sakeaa.
5. Mausta suolalla ja pippurilla ja appelsiinikuorella (joita ei syödä, ne tuovat vain makua kastikkeeseen).
6. Ota levyltä, sekoita joukkoon 1/2 dl oliiviöljyä ja sekoita kastike heti pastan joukkoon.
TONNIKALAKASTIKE (VENNA)
. 2rkl rypsiöljyä tai oliiviöljyä
. sipuli pilkottuna
. 1 tlk tomaattimurskaa
. 1 prk tonnikalapaloja vedessä
. 1,5 dl punaisia linssejä
. 2 maustemittaa suolaa/yrttisuolaa
. 1 rkl kapriksia
. tuoretta basilikaa (kuivattukin käy) maun mukaan
Lyhentäen kirjoitettu: Kuullota sipulit öljyssä. Lisää tomaattimurska, lisää huuhdellut punaiset linssit, keitä 5-10 min. Valuta tonnikala ja lisää ruokaan, lisää kaprikset (ei lientä)- kaprikset voi lisätä myös lautaselle.
Mausta suolalla ja basilikalla.
Ohjeessa ei kehoiteta kiehauttamaan ruokaa lopuksi, mutta itse tekisin kyllä niin.
Tarjoa spagetin kanssa.
SITRUSKASTIKE (HYMYHUULI)
3 rkl voita
1 tl currya (itse käytän kurkumaa, tulee kaunis väri)
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tlk mandariinilohkoja liemineen, yhden sitruunan puristettu mehu
1 rkl fariinisokeria
1 tl rosmariinia
1/2 tl suolaa
n. 1 dl kuohukermaa
Lisää kattilaan rasvaa, curry ja vehnäjauhot. Anna kiehahtaa. Lisää vesi, kanaliemikuutio ja tölkillinen mandariinilohkoja liemineen sekä sitruunan puristettu mehu.
Mausta kastike, lisää kerma ja kaada broilerin fileiden päälle uunivuokaan. Laitan tämän vuuan muhimaan uuniin samaksi aikaa kuin lohkoperunat kypsyvät. Ajalla ei ole niin suurta väliä, koska fileet kypsyy jo lähestulkoon kun ne pannulla paistaa, ja tämä uunivuoka menee uunin alatasolle, kun lohkoperunat tulee keskitasolla samaan aikaan. Laitan uunin ylälämmölle, niin kastike ei ala liikaa kiehumaan sitten.
TZAZIKI (JOANNA)
250 g turkkilainenjogurtti, rasvaa 10 %
250 g kurkku
12 g valkosipuli
1 tl rouhittu mustapippuri
1/2 rkl tilli, tuore tai kuivattu
2 tl sitruunanmehua
0.5 tl tl ruokasuola
Laita turkkilainen jugu suodatin pussiin valumaan. Samoin raastettu kurkku jonka voi laittaa suoraan siivilään valumaan. Noin 1 tunti.
Pilko valkosipuli pieneksi. Purista sitruunanmehu (tai pullosta noin 0. 5 rkl). Suolaa noin 0.5 tl. Sekoita kaikki keskenään, jätä maustumaan jääkaappiin.
Tunnin päästä painele vielä käsin kurkusta mehut ja sitten kaikki sekaisin. Tarkista maku.
Jos ei haittaa löysempi tzaziki, niin turkkilainen jugu kippoon ja raastettua kurkkua painelet käsin siivilässä, sitten kaikki sekaisin. Jääkaappiin 15-30min, niin maut tiivistyy.
Toiset tykkäävät käyttää tillin sijalla minttua, (mikä ihan aitoon kreikkalaiseen tzazikiin kuuluu, itse olen tillimimmi) ja sokeria (jonka itse jätin hiilareiden vähentämiseksi pois).
Kaveriksi paahdettu broilerin ohut fileepihvi jonka päällä paistettu ja halkaistu ananasrengas. Siitähän sitä hiilaria sitten tulee.
VÄRIKÄS JAUHELIHAKASTIKE (JOBELIX)
400 g naudan paistijauheliha
180 g sipuli
3 kyns. valkosipuli
200 g porkkana
1 rkl oliiviöljy
200 g tomaatti (tai tomaattimurska)
3 rkl maissijauho Maizena
1 kpl lihaliemikuutio
mausteet: grillimauste, reilusti valkosipulijauhetta, paprikajauhe, mustapippuri, (suola)
5 dl vesi
- pilko porkkana ja tomaatti, (tai käytä tomaattimurskaa)
- paahda pannulla jauheliha ja sipuli, mausta
- lisää joukkoon porkkanat, paahda vielä hetki
- ripottele maissijauhot ja sekoita lastalla ne jauhelihan joukkoon (niin ettei valkoista enää näy)
- lisää kylmä vesi sekoittaen kokoajan, sitten tomaattilohkot tai murska
- anna muhia n. 10 min
Mahtishyvin sopii muusien kanssa, muusiin lautaselle keskelle kuoppa ja sen täytät kastikkeella
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti