Joanna ja Lissu, pitkän linjan laihduttajat

Kala- ja äyriäisruoat

JOGURTTILOHTA UUNISSA (ASKISTO)

1 ruoroton lohi file, maustetaan maun mukaan suolaa ja mustapippuri rouhetta.
1 purkki turkkilaista jogurttia, tillisilppua, ruohosipulia ja maun mukaan mustapippuri rouhetta, herbamaretta tai muuta maustetta. Itse laitoin vielä sitruuna mehua. Tämä jogurttiseos laitetaan kalan päälle ja uuniin 175 astetta paistetaan noin 45 min tarjotaan perunan ja vihersalaatin kanssa. Kalan annoskoko oli 150g ja 1 peruna koon mukaan, sekä salaatti ja juomaksi raikasvesi, kyllä kelpasi....


KEVYT UUNISEI (JOANNA)

400 g seiti, pakaste
400 g kesäkurpitsa
300 g tomaatti
100 g baby-pinaatti
3 valkosipulia
1 dl kalaliemi
200 g Valion kolmen juustonkeitto

Kesäkurpitsan palat ja seifilepalat pohjalle, päälle suolaa, sitruunapippuria, tilliä. Pieni valkosipuli, tuore pinaatti ja viipaloi tomaatti ja tässä järjestyksessä kalapalojen päälle. Tomaattien päälle vielä ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta. Lorauttele valmiskeittoa tomaattien päälle. Uuni 200 ja 30-40 astetta. Folion voi laittaa ettei pinta kärtsää ja ottaa lopussa hetkex pois. Ps. ilman juustokastiketta 38kcal/100g

LOHIMARINADI (OMPPO)

Samalla mukaan tarttui -30% kirjolohifileitä, laitoin ne nyt samantien siihen ihanaan sesam-marinadiin, onkin sitten illalla kiva tulla töistä kotiin ja paistaa marinoitu kala ja laittaa vaikka salaattia lisukkeeksi. Ihanan marinadin ohje teillekin:
1 dl soijakastiketta,
0,5 dl makeaa teriyaki-kastiketta,
0,5 dl sitruunamehua,
0,5 dl sesamöljyä ja
3 rkl sokeria.

Lohi leikataan nahattomaksi tai vaikka medaljongeiksi ja laitetaan marinadiin viimeistään varhain aamulla, jos lounasta aikoo. Itse laitan lounasta varten lohet marinadiin jo edellisenä iltana. Päivälliselle ehtii hyvin kun laittaa marinadiin aamulla.

Tulee tosi hyvää! Paistamisessakin pitäisi käyttää sesam-öljyä.
paistamisen jälkeen kalan pintaan ripotellaan sesamin siemeniä : )


LOHIMARINADI (OMPPO)

Samalla mukaan tarttui -30% kirjolohifileitä, laitoin ne nyt samantien siihen ihanaan sesam-marinadiin, onkin sitten illalla kiva tulla töistä kotiin ja paistaa marinoitu kala ja laittaa vaikka salaattia lisukkeeksi. Ihanan marinadin ohje teillekin:
1 dl soijakastiketta,
0,5 dl makeaa teriyaki-kastiketta,
0,5 dl sitruunamehua,
0,5 dl sesamöljyä ja
3 rkl sokeria.

Lohi leikataan nahattomaksi tai vaikka medaljongeiksi ja laitetaan marinadiin viimeistään varhain aamulla, jos lounasta aikoo. Itse laitan lounasta varten lohet marinadiin jo edellisenä iltana. Päivälliselle ehtii hyvin kun laittaa marinadiin aamulla.

Tulee tosi hyvää! Paistamisessakin pitäisi käyttää sesam-öljyä.
paistamisen jälkeen kalan pintaan ripotellaan sesamin siemeniä


LOHIMOUSSE (JOANNA) (ei kevennyksestä tietoakaan )

300g kypsä lohi

-palan voi vaikka keittää pienessä nestemäärässä hyvillä mausteilla, suolaa,suht paljon tilliä, 1 laakerinlehti, sitruunamehua, sitruunapippuri, pari sipuli lohkoa ja 2 porkkanaa, mustapippurit n. 5, maustepippurit n.5, loraus etikkaa, sokeria,(itse keitän), tai

-paistaa kypsäksi pannulla tai valmistaa lohta uunissa hyvin maustettuna tai

-ostaa kypsää lohta pala

200g katkarapu
200g kylmäsavulohi
3-4rkl sitruunanmehu
3 1/2 rkl sweet chilikastike
cayannepippuria oman maun mukaan (itse laitan 2 maustemitallista)
1/2 tl suola (maistele tarvitsetko enemmän)
1 tillinippu pieneksi saksittuna tai kuivattua 1 rkl
2dl ranskankermaa
2dl kuohu- tai vispikermaa vatkattuna
7 kpl liivakkoja tai 3.5 tl liivatejauhe

- ota katkikset sulamaan, sulaneina puristele turha neste pois, paloittele niitä pikkasen

- valmista lohi ellet ole ostanut kypsää, keitä ensin liemi, maistele se, ja lohi siihen hautumaan pienellä lämmöllä

- vuoraa pyöreä kakkuvuoka tuorekelmulla niin että kelmua on joka puolella ja sitä jää vielä reunojen ylikin

- paloittele kylmäsavu pieniksi paloiksi

- muussaa haarukalla kypsä lohi, laita jäähtymään

- laita liivakot likoamaan kylmään veteen n. 10min

- vatkaa kerma kuohkeaksi ja laita jääkaappiin

- sitruunan puserrus ellet ota sitten valmista pullosta

- laita tyhjään kulhoon ranskankerma, muussattu lohi, pienitty kylmäsavu, katkikset, sweetchili, cayanne, suola ja sekoita kaikki sekaisin (ei ole tarkoitus hulluna vatkuttaa )

- lisää hyvin vatkattu kerma ja tillisilppu joukkoon lusikalla tai puuhaarukalla käännellen/sekoittaen

- laita sitruunamehu kuumenemaan ja lisää yksitellen hyvin puristellut liivakot koko ajan sekoittaen kuumaan mehuun

- sitten lurutat sen todella ohuena nauhana koko ajan sekoittaen lohi-vaahtomössöön

- kelmutettuun vuokaan, ruokalusikalla tasainen pinta, painele vähän samalla, ettei jää pohjaan ilmakupruja

- käännä kelmun reunat päälle ja jääkaappiin seuraavaan päivään

- valmis ja on ihan liian hyvää

MUNAKOISOT TONNIKALALLA (HYMYHUULI)

"Siivutin munakoison ensin poikittain noin sentin levyisiksi viipaleiksi, niistä tulee siis pyöreitä kiekkoja. Sitten sivelin siihen päälle ohuelti Pirkan välimeren tahnaa (paprika, tomaatti, + mausteet), ja sen jälkeen tonnikalaa, tomaattia ja juustoraastetta sekä lopuksi vielä uunista tultuaan basilikan lehtiä. En olisi ikinä uskonut miten herkkua tuosta tulee, jos en olisi nyt itse maistanut. Kaiken lisäksi on vielä nopeatekoista! Joktkut tykkää "itkettää" munakoisot jonkunlaisen kitreryyden takia, mutta itse en itkettänyt eikä ollut niin tehnyt työkaverinikaan.

ohjeen mukaan noita munakoisokiekkoja olisi hyvä pitää 175 asteessa 15-20 minuuttia, mutta muistaakseni laitoin uunin suoraan 225 asteeseen. Aikaa taisi kulua se 20 minuuttia, koska itse tykkään että juusto on hyvin kuorruttunutta ja ruskistuu kauniisti. Toki jos haluaa vaaleamman lopputuloksen niin pitää vähemmän aikaa. Kokeilemalla löytyy varmasti itselleen sopivin lämpötila ja aika Smile Huomasin kun etsin netistä ohjeita, että hyvin kirjavaa oli sekä lämpötilan että ajan kanssa.

Hyvää oli, minkäänlaista kitkeryyttä en havainnut. Tämän ruuan etu on myös se, että ei tule ähkyä eikä väsymystä tämän aterian jälkeen. Nam nam."


PERSIKKASALSALLA LEPÄÄVÄT PAISTETUT JÄTTIKATKARAVUN PYRSTÖT paistettujen kirsikkatomaattien kanssa. (MAMMULIND)

Salsaa varten piti kuoria pari (nyt tiedän, että mieluiten ylikypsää) persikkaa ja muussata ne. Mun persikat olivat liian kovia, mutta onneksi keksin toisen raastaa. Sekaan punasipuli silputtuna ja pari valkosipulin kynttä sekä puolen sitruuna mehu ja krouvilla veitsellä pilkottu vihreä paprika. Nämä maustetaan suolalla ja pippurilla (espanjan kielessä on ketterä sana tuolle suolalla ja pipppurilla maustamiselle - salpimienta. Sal on suola ja pimienta on pippuri, siis suolapipppurointi). Salsaa paistetaan keskilämmöllä käännellen ( aika riippuu persikan kypsyysasteesta) ainakin 10 minsaa. Loppuvaiheessa heitetään kirsikkatomaatit pannulle myös poksahtelemaan.

Paistoin jättiravun pyrstöt kunnolla kypsiksi toisella pannulla aika paljon suuremmassa öljymäärässä kuin ohjeessa oli ja "salpimientoin" nekin. Tarjoiluvadille laitetaan pohjalle persikkasalsa ja tomaatit, päälle paistetut katkat. Pala vaaleaa leipää, kuivaa viiiniä ja vettä, se on siinä. Tämän reseptin kalorimäärä oli 140 kcal/annos, mutta varmaanmeni rutkasti yli 200, sillä en mitannut oliiviölyä teelusikalla - kuten ei kukaan täällä mittaa. Yksikkö on loraus, ja lorauksen koko on yksityisasia.


SARDIINISALAATTI (JOANNA)

täysjyväkierrepasta 50g +
vettä + kalaliemikuutio

John West Sardiinit auringonkukkaöljyssä tai tomaattikastikkeessa 1 prk, 95g

jääsalaattia 50g

tomaattia 80g

kurkkua 50g

omena, Granny smith 50g

pakastesokeriherne 50g

Lehtiselleri 50g

lime-tai sitruunamehua

tilliä

suola 0.5tl

mustapippuria ja valkopippuria

Tämä salaatti kannattaa valmistaa esim. evääksi, kun pastaa jää yli päivälliseltä. 1,25 dl kuivaa pastaa on keitettynä runsas 1,5 dl.

Valuta sardiinipurkista öljy pois, sardiini tomaattikastikkeessa annetaan olla. Suikaloi salaatti, kuutioi tomaatti, kurkku ja omena ja viipaloi sokeriherneet ja varsiselleri.

Kaada kypsä pasta kulhoon ja lisää joukkoon kasvikset, sitruunamehu ja mausteet. Sekoita hyvin. Paloittele sardiini muutamaan osaan ja sekoita varovasti joukkoon.


SAVUKALAPASTA (Jobelix) 8 annosta

mausteet: kuivattu tilli, suola, mustapippurirouhe ja grillausmauste

Keitä pastat kypsiksi kalaliemikuutiolla maustetussa vedessä

Pakastepinaattikuutiot sulatetaan ruokakermassa kasarissa

Tomaatit paksuiksi viipaleiksi

Pesty esäkurpitsa kuutioiksi (itselläni oli pakastettuna)

Pilko sipuli

Parsakaali tuli pakastepussista

Kaikki isoooooon kulhoon tai kattilaan, mausteet päälle ja kunnollinen sekoitus


Ravintosisältö / 100 g
Energia97 kcal / 100 g
Energia405 kJ / 100 g
Proteiini8,2 g / 100 g
Hiilihydraatti8,5 g / 100 g
Rasva2,9 g / 100 g
Alkoholi0 g / 100 g
Sokeri2,3 g / 100 g
Suola0,6 g / 100 g
Haihtumisjäännös100 %


TONNIKALAPIHVIT SUOLAKURKULLA (JOBELIX)

3tlk Rainbow tonnikalapalat vedessä (valutettuna)
150g sipulisilppu
70g suolakurkkuviipaleet
100g keitetty peruna (jauhoinen)
1dl keitinvettä
1dl ruokakerma 15%
1kpl kananmuna
mausteet: sitruunapippuri 1.5tl
tilli kuivattu 1.5tl
Aromat-suola 1.5tl

- kuori perunat ja pilko kuutioksi, laita vesi kiehumaan ja keitä pehmeiksi vähässä vedessä kannen alla
- silppua sipuli oikein pieneksi (sipulipiikki hyvä apu, ja halpa) ja suolakurkkuviipaleet pieneksi kuutioksi
- valuta tonnikaloista vesi
- kun perunat pehmeitä, ota 1dl keitinvettä talteen, muussaa perunat kunnolla haarukalla, lisää 1dl vettä ja 1dl ruokakermaa, sekoita soseeksi
- kumoa valutetut tonnikalat joukkoon ja hienonna palat haarukalla
- lisää sipuli- ja suolakurkkusilput
- mausta ja maistele maku, lopuksi sekoita joukkoon kananmuna
- kylmällä vedellä kastelluin käsin pyöritin niistä pullia, laitoin leivinpaperille pellille ja painoin noin 1cm paksuisiksi pihveiksi (pihvejä tuli 19kpl n.40-50g/kpl)
- uuni 225 astetta ja 15-20 min.
- anna hetki jäähtyä ja lastalla nostele lautaselle

uunissa 82kcal/100g
uunissa polar-juustoraastetta pinnalle 50g 91kcal/100g
ilman juustoa paistat voissa 1rkl 91kcal/100g


UUNISEI TOMAATTIA JA TURKKILAISTA (nopea, hyvää ja helppo) (JOANNA)

Seiti
400g

Purjosipuli
200g

Tomaatti
300g

Jogurtti, turkkilainen/kreikkalainen
200g

Tomaattipyree
70g

Emmental-mozzarella juustoraaste
80g

mausteet: tilli, suola, (kalamauste), sitruunapippuri <- kalan päälle

mustapippurirouhe, suola, <- tomaattien päälle

Päällimmäiseksi sekoitus, jossa turkkilainen, juustoraaste ja pyree, vähän suolaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

5.4.2025 Kerpuleen lonkka!

Tsekkailin viestejä taaksepäin ja huomasin, etten olekaan 22.10. jälkeen kirjoitellut lonkasta mitään. Lisäilin niitä nyt tuonne väleihin. V...