AURAJUUSTO-KINKKUPERUNAT (JOBELIX)
1400g peruna-sipulisekoitus
2 x 300g Snellman-kinkkusuikale (rasvaa3%)
150g pussi Pirkka-sinihomejuusto-muru (rasvaa 28%)
2 kpl paprika (pun. pilkottu)
1-2 tl merisuola
mustapippuria rouhittuna
4 tl rypsiöljy (kylmäpuristettu, vuoan pohjalle)
4 dl ruokakerma 5-7%
2.5 dl maustettu ruokakerma 3 juustoa (1 tlk)
Öljyä vuoan pohjalle.
Kaikki kaadetaan vuokaan ja kahden lusikan avulla nostellaan sekaisin.
Kermat kaadetaan päälle.
n. 1 tunti ja 200C ja 100g/ 92kcal
Voi olla hyvä laittaa folio vuoan päälle ainakin osaksi aikaa, jottei pinta tummu.
Jösses että on hyvää, meillä mieskin pisteli sitä hurmoksessa ja yllättävän vähän kaloreita.
BROILERI-KASVISKIUSAUS (KOIRANPENTU)
Broilerin fileet (suikaleita) ruskistetaan kevyesti pannulla
uuniastiaan 1/2 pussia perunasipulisekoitusta
kesäkurpitsaa pilkottuna rasia pikkutomaatteja
broileri fileesuikaleet siihen loput perunasipulit
päälle. Ruokakermaa purkillinen ja 2 tunti uunissa.
Tomaatti sipulislaattia lisäksi.
BROILERIVUOKA (KOIRANPENTU)
Ainekset Määrä (g) Energia
Kananpojan fileesuikale, hunajamar. 650 g 780 kcal
Perunasipulisekoitus 543 g 353 kcal
Sipuli 105 g 28 kcal
Kesäkurpitsa 303 g 51 kcal
Tomaatti 313 g 63 kcal
Aurajuusto (Valio) 70 g 238 kcal
Ruokakerma mustapekka (Valio 250 g 300 kcal
Ruokakerma (Pirkka) 200 g 240 kcal
Koko resepti
6 annosta 2434 g 2053 kcal
Ravintosisältö / annos 406 g 342 kcal 26 g 23 g 16 g 1,5 g
Ravintosisältö / 100g 100 g 84 kcal P6,4 g HH5,7 g R4 g KUITU0,4 g
Raakapaino 2434g
valmspaino 1879g
hävikki siis 555g eli 29,53% valmispainosta
valmiin kypsän annoksen koko siis 313g
BROILERIVUOKA (KOIRANPENTU)
perunoita lohkoina
sipuli kuutioituna
kesäkurpitsa
rasiallinen pikkutomaatteja
3 rasiaa broilerinsuikaleita hunajamarinoituja
aurajuustomurusina
ruokakerma
tein kaikki kerroksittain, uuniin 200 c klo 11 - 13
saas nähdä, kerron iltapäivällä, olisi varmaankin voinut lisätä
valkosipulia (en itse voi syödä)
paprikaa ( - " - )
HEDELMÄINEN BROILER-AURAKIUSAUS (??)
1 kg peruna-sipulisekoitus (pakaste)
450g broilerin fileesuikale
300g paprika
150g Aura murustettuna
450g parsakaalipakaste pss
500g ruokakerma 10% kolme sipulia
470g persikkasäilyke
mausteet: suola, soijakastike, broilermauste (muista että Aurasta tulee suolaa).
75 kcal/100g
HYMIKSEN MUMMON MAKARONILAATIKKO, SE PERINTEINEN
"Tartun tuohon makaronilaatikon reseptiin kun osui sopivasti silmiin TESSA, meillä on aina joulupöydässä sitä pelkkää makaronilaatikkoa, mihin siis ei tule jauhelihaa. Sitä syödään karjalanpaistin ja laatikoiden kanssa, ja suosio on aina taattu! Itse teen sen Marttojen ohjeella, laitan sen tähän jos joku haluaa kokeilla. Mummo teki tätä aina joulupöytään myöskin aikanaan.
1 l vettä
2 tl suolaa
200 g makaronia
Munamaito:
2 munaa
6 dl maitoa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
¼ tl valkopippuria
(Pinnalle: korppujauhetta)
Jos käytät pitkiä makaroneja, katko ne ensin. Pane makaronit kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsiksi ilman kantta. Siivilöi vesi pois ja pane makaronit voideltuun uunivuokaan.
Valmista munamaito vatkaamalla aineet kevyesti keskenään. Kaada munamaito vuokaan. Makaronien tulee peittyä. Nostele makaroneja hiukan haarukalla. Jos haluat, voit ripotella pinnalle korppujauhetta.
Kypsennä uunissa 150–180°C:ssa 1–1,5 tuntia, niin että munamaito on hyytynyt.
–
Itse en laita korppujauhetta vaan juustoraastetta sen sijaan kun tulee hyvää makua ja väriä siitä pintaan. Korppujauhoa tietysti ei varmaankaan voi käyttää jos on keliakia? mutta tuotahan ohjetta voi tuunata jos haluaa, mieleisekseen.
Tuota meillä syödään joskus lihapullien kanssa arkenakin, ja lisäksi ruskea kastike, kyllä on hyvää. Mies joskus erikseen pyytää kun on kuulemma niin hyvä yhdistelmä."
JAUHELIHAKIUSAUS JA AURA-JAUHELIHAKIUSAUS (JOANNA)
1400g peruna-sipulisekoitusta
320g pun. paprika (perattuna)
400g naudan paistijauheliha 10% (paista)
- nämä kaikki puoliksi kahteen vuokaan
- mausta jauheliha grillimausteella ja mustapippurilla
- toiseen vuokaan lisäsin homejuuston ystävänä:
- 80g aura-murua
- maustettu aura-ruokakerma 1 pkt
- ruokakerma 4% 1 pkt
- toiseen vuokaan:
- maustettu ruokakerma 3 juustoa 2 pkt
Mausta varovasti nostellen kahdella lusikalla aromatilla, mustapippurilla ja pikkuisen merisuolaa. Uuni 200 astetta/50min.
Aura-jauheliha-sötkötys 98kcal/100g
Juusto-jauheliha-sötkötys 93kcal/100g
JUUREKSIA UUNISSA (RIITTA)
porkkananoita, lanttua, punajuuria ja sipulia palasiksi. Öljy kippoon ja siihen yrttejä: persiljaa, timjamia, minttua ja sitten vähän meri suolaa. Juurekset pyöritellään seoksessa ja pataan tai vuokaan uuniin. Ovat tosi hyviä. Nammm. Kannattaa käännellä välillä. Mitä pienemmät palat sitä nopeammin tulee.
KAVENTAJAN VALKOSIPULIPERUNAT (JOBELIX)
900g Peruna
250g Porkkana
4dl Vesi
1kpl Kasvis- tai kanaliemikuutio
10 kynttä Valkosipulia (reilusti)
1rkl voi
2-3tl kuivattu persilja, tuoretta reilusti enemmän
suolaa, mustapippuria rouheena myllystä
150g valkosipulituorejuustoa
- porkkanat ja perunat ohuiksi viipaleiksi (itse viipaloin raastinraudan viipalepuolella)
- silppua persilja (tai käytä kuivattua) saksilla pieneksi ja pilko valkosipuli, kuullota voissa
- kiehauta vesi, jossa liemikuutio
- sekoita persilja-valkosipulisekoitus perunoiden ja porkkanoiden kanssa vuoassa
- kaada liemi päälle ja nostele vähän kahdella lusikalla sekaisin
- valkosipulituorejuustoa nokareina päälle
- folio päälle ja n.40-60min (riippuu kasvisten paksuudesta ja perunoiden lajista) 225 astetta.
KESÄKURPITSA-BROILERVUOKA (JOANNA)
400g broilerin rintafileitä tai suikaleita
150g purjosipulia rinkuloina
250g kesäkurpitsaa (nopeammin tulee vuoka jos esikeittää vähän kuutioita ja vähemmän broitsu kuivuu)
2tl oliiviöljy
1 raastettu porkkana tai
100g tölkkimaissia
herkkusieniä jos pitää
200g aurinkokuivattu tomaatti-tuorejuusto
1dl ruokakerma 10%
1/2 sitruunan mehu
mausteet:
suola, curry, sitruunapippuri, paprikajauhe
Pese ja kuutioi kesäkurpitsa. Esikeitä suolatussa vedessä 2 min. Valuta siivilässä.
Sillä välin kun valuu, viipaloi purjosipuli, raasta porkkana (tai valuta maissi).
Paahda broileria vähän oliiviöljyssä pinnasta, ei kypsäksi. Mausta.
Lisää kurpitsat, porkkanaraaste (tai maissi) ja purjot, kuullotus.
Lisää kuullotuksen jälkeen herkkusienet jos niitä päätit käyttää ja tuorejuusto, ruokakerma ja sitruunanmehu.
Maistele mausteet.
Vuokaan, uuniin 175-200 ja noin 30 min.
On valmis ateria tai käy pariksi perunalle, kasviksille, riisille, ohralle jne.
KESÄKURPITSA-JAUHELIHALASAGNE (JOANNA)
1 kg kesäkurpitsa (itketä suolalla), viipaloi pitkittäin tai pyöreiksi viipaleiksi
400g naudanpaistijauheliha 10%
- paista pannulla, mausta mielekkäillä mausteilla
- lisää, kuullota
200g sipuli
4 kpl valkosipulin kynsi
(1 kpl punainen chili)
- sekoita joukkoon
1.5rkl maizenatärkkelys
- kun maizena hyvin sekoittunut, lisää joukkoon
390g tomaattimurska chili (1 pahvitetra)
200g Viola chili-paprikatuorejuusto
5dl (yksi pahvitetra) Valion kolmen juuston keitto tai
5dl tomaatti-vuohenjuustokeitto (Valio, pahvitetra)
suolaa, mustapippuria, oreganoa, paprikajauhetta, jauhettu maustepippuri (vähän), cayanne, chilijauhe
- mausta, maistele maku
- Lado vuokaan ensin jauhelihaseos, sitten kesäkurpitsat, päälle mustapippuria ja oreganoa, juustokeittoa
ja uudestaan sama järjestys niin kauan että lopuksi jää päällimmäiseksi juustokeitto
- Päälle voi vielä lisätä tomaattiviipaleita ja pikkuisen emmental-raastetta
- uuni 200 40-50min
- anna vetäytyä 15-20min ennen tarjoilua
KESÄKURPITSA-TOMAATTIVUOKA (JOANNA)
600g kesäkurpitsa
600g tomaatti
200g Apetina basilika & oregano salaattijuustokuutiot 10%
oreganoa ja mustapippurirouhetta tai myllystä reilusti, suolaa
KASTIKE:
6 dl kevytmaito
4 rkl vehnäjauho
suolaa, valkopippuria (pikkuisen, menee helposti liikaa)
-pese kasvikset ja viipaloi sellaisia 0.5cm:n viipaleita
-valmista kastike eli sekoita jauhot kylmään maitoon kattilaan (vimkki: kun teet maitopohjaisia kastikkeita kastele kattilan sisäpohja ensin kylmällä vedellä)
-siirrä levylle, keskilämpö ja sekoita vispilällä pohjaa myöden niin kauan että alkaa kiehua
-levy ykköselle ja anna muhia n. 5 min (koko ajan on seurattava ettei ota pohjaan kiinni)
-mausta ja valmis
-kastikkeen tulee olla suht paksua
LOPUKSI:
-vuokaan ladotaan vuorotellen kerros tomaattia ja kesäkurpitsaa, niiden pintaan aina suolaa ja reilusti oreganoa ja mustapippuria, sitten juustokuutioita
-päällimmäiseksi valkokastike
-uuni 200 ja noin 30min, suojaa pinta leivinpaperilla tai foliolla jos alkaa liikaa tummumaan
Anna vetäytyä kunnolla ennen tarjoilua
Jos kalorit sallii, niin voi ripsutella pikkuisen juustoraastetta pinnalle
Tämä on loistavan hyvä lisäke tai kokonainen kasvisruoka. Muunneltavissa loputtomiin vaihtamalla juustokuutiot paistijauhelihaksi, kinkkukuutioiksi, broileriksi jne.
KESÄKURPITSAVUOKA (PIKKUTIPU)
Pilko vuokaan kesäkurpitsa, tai kaksi pienempää. 2 tomaattia (isoja, esim. pihvitomaatti on hyvä kun ei niin vetinen), sipuli ja reilusti mieluisia yrttejÄ. Lisää 1½dl riisiä, suolaa ja pippuria. Sekoita. Sekoita ruokakerma ja Koskenlaskija se pehmeä kastike tai pilko normaalia koskenlaskijaa 150g. Lisää vuokaan.
Paista 30 min. 200 asteessa. Lisää jos uskallat päälle paketillinen pilkottua pekonia ja vielä n. puolen tunnin paisto.
PUNAJUURET UUNISSA (RIITTA)
Itse kokeilin punajuuria uunissa, laitoin merisuolaa vuoan pohjalle, siihen upotin punajuuret kuorineen, sen pienen naatin ja juuriosan poistin. Uuniin lämpöä 200 1,5 h. Sulatejuuston kanssa olivat tosi hyviä. Nammm.
PUNAJUURI-JAUHELIHAPAISTOS (HAMATE)
4 kpl porkkanoita
pari sipulia
400 g jauhelihaa
fetaa
mausteita
lihalimekuution
vettä
voita
Eli kuorin ja raastin punajuuret sekä porkkanat. Paistoin jauhelihan ja sipulit pannulla. (huomasin, että olisi voinut laittaa hyvinkin 800 g jauhelihaa tai halutessaan jättää kokonaan pois) Sitten vaan maustoin jauhelihan ja sekotin sen uunivuoassa punajuuri ja porkkanaraasteiden kanssa. Samaan sörssin heitin myös fetaa (aurajuusto ois kans varmaan tosi hyvää!) Sitten tein "kostukkeeksi" lihaliemikuutio vesiseoksen. Eli ehkä n. 5 dl vettä ja yksi kuutio. Kaadoin sen vuokaan ja laitoin vielä voinokareita pinnalle ennen uuniin menoa. Uunissa paistos oli reippaan tunnin, 200 c. Paistamisen puolivaiheessa huomasin, että seos oli aika kosteaa, joten ripottelin päälle vähän korppujauhoa joka sitten mukavasti toi rapeutta oltuaan uunissa.
Netissä törmäsin ohjeisiin, missä oli käytetty kostukkeena kermaa tai jotain muuta tujumpaa, mutta minä tein veteen ja oli mielestäni tosi hyvää myös. En ole tehnyt tuosta omaa reseptiä, mutta kevyttä ruokaahan tuo varmasti on, varsinkin jos käyttää vähärasvaista jauhelihaa ja fetaa. Itse söin paistosta perunan seurana, mutta se menee varmasti myös yksinään pääruokana.
PUNAJUURI-VUOHENJUUSTOLAATIKKO (SAMI KURONEN)
joulupöytään (miksei muulloinkin)
Punajuuri-vuohenjuustopaistos
500g kokonaisia punajuuria
1 rkl hunajaa
2 tuoretta romariinin oksaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 dl kuohukermaa
250 g vuohenjuustoa
Vimpon versiossa myös 1 kananmuna
Koristeluun:
Rosmariinia
Kuori ja raasta punajuuret reilun kokoiseksi raasteeksi. Heitä raaste kulhoon ja sekaan hunaja, hienonnettu rosmariini, suola ja mustapippuri. Sekoita. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja kaada seoksen päälle kerma. Murenna pinnalle vuohenjuusto. Paista 200- asteisessa uunissa n. 45 min. Anna vetäytyä folion alla ennen tarjoilua n. 15 min. Koristele tuoreilla rosmariinin lehdillä!
*****************************************************
PS. (ensimmäisen kokeiluni jälkeen sanoisin, etten kyllä raasta seuraavalla kerralla, koostumus on kuin söisi ruohoa, ehdottomasti soseeksi jolloin vaatii myös sen yhden munan, kuutioiksi tai ohuiksi siivuiksi)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti